Hlavní obsah

Pelikán se omluvil studentům za 23 let trvající spor s pedagogem v roce 1989

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se omluvil trojici někdejších studentů architektury, kteří se od roku 1991 do roku 2014 soudili s bývalým pedagogem Janem Snášelem. Ten po nich požadoval omluvu za to, že mu koncem roku 1989 vyslovili nedůvěru. Soudy řešily spor neúměrně dlouho. Novinkám to potvrdila mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

„Byla to jedna z prvních věcí, které ministr po svém nástupu udělal,” řekla Hrochová. Pelikán byl do funkce jmenován ve čtvrtek.

Jiří Slezák, Martin Laštovička a Zdeněk Hirnšál v revolučním období na konci roku 1989 podepsali za fórum studentů dokument, kterým svému pedagogovi, který byl zároveň předsedou základní organizace KSČ, vyjádřili nedůvěru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zdůvodnili ji zneužíváním politického postavení a "demagogickým, arogantním a kariéristickým vystupováním" Snášela. Když dostal Snášel v prosinci 1990 ve škole výpověď, tvrdil, že prvním impulzem pro ni byly právě akce studentů vedené proti němu.

Foto: Petr Knötig, Právo

Jan Snášel

Soudy všech stupňů se případem zabývaly neúměrně dlouho, nakonec rozhodly, že studenti se Snášelovi omlouvat nemusí. Trojice mužů již v roce 2005 uspěla se stížností u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který jim přiznal náhradu ve výši 5000 eur (tehdy v přepočtu asi 150 000 korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám