Hlavní obsah

Praha s další arbitráží kvůli Blance ještě počká

– Praha • Aktualizováno

Radní hlavního města v úterý odložili rozhodnutí o případné další arbitráži kvůli tunelu Blanka. Město ji zvažuje proti dodavateli kabelů, společnosti ČKD Praha DIZ. Kabeláž byla poničena při loňských přívalových deštích a kvůli jejímu poškození se opět odložil termín otevření tunelového komplexu za 37 miliard korun. Magistrát chce podle zdrojů ČTK počkat, zda firma na pátečním jednání nenavrhne řešení.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Den otevřených dveří v tunelu Blanka, podzim 2012

Článek

Náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) i primátorka Adriana Krnáčová (za ANO) v uplynulých dnech několikrát zopakovali, že škody za poničené kabely platit nehodlají. Primátorka se minulý týden po jednání s dodavateli pozastavila i nad tím, že firmy svalují vinu za poničené kabely jedna na druhou a nechtějí financovat jejich výměnu.

Krnáčová v emotivním vystoupení pro média označila dodavatelské firmy za "debily" a mluvila o "zločinném spolčení". Navrhla rovněž zřízení parlamentní vyšetřovací komise, která by se stavbou tunelu zabývala. [celá zpráva]

Rozhodčí soud už vloni řešil spory se stavební firmou Metrostav o miliardové částky. Pokračuje soudní pře se správcem stavby, firmou Inženýring dopravních staveb (IDS).

Tunel Blanka je součástí městského okruhu, křižovatkou Malovanka navazuje na Strahovský tunel. Výstavbu zahájila někdejší politická garnitura v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS). Proti původním předpokladům se práce prodražily zhruba o šest miliard korun.

Tunelový komplex měl být otevřen v dubnu, nyní je termín odložen na neurčito.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám