Hlavní obsah

Neočkované děti nemají ve školkách co dělat, rozhodl ÚS

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) v pondělí nevyhověl návrhu na zrušení části zákona, který brání neočkovaným dětem v přijetí do mateřské školky. Již minulý týden ÚS nepotěšil odpůrce vakcinace poprvé, když rozhodl, že stát může nařizovat povinné očkování pro děti.

Matka neočkovaných dětí k rozsudkuVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Matka malého dítěte Barbora Zemanová se rozhodla před soudy bránit proti tomu, že dvě školky v Náměšti nad Oslavou zamítly přijmout její ratolest s odkazem na to, že nemá povinné očkování. Justice se postavila na stranu ředitelů školek a matka se proto obrátila na ÚS.

„U ochrany veřejného zdraví před šířením infekčních onemocnění v mateřských školách je třeba zkoumat, zda existují mírnější opatření než úplné vyloučení ze vzdělání, které lze označit za sankci vůči těm, kteří se nechtějí podrobit nařízenému rozsahu očkování,“ argumentovala žena zastoupená právničkou Ligy lidských práv Zuzanou Candigliota.

Akt sociální solidarity

Její argumenty ale plénum ÚS neobměkčilo. „Podle ÚS představuje očkování společenský benefit vyžadující sdílenou odpovědnost členů společnosti, tedy určitý akt sociální solidarity od těch, kteří podstupují riziko, v současném majoritně přijímaném vědeckém poznání však označovaném za minimální, aby ochránili zdraví celé společnosti. Očkování dostatečné většiny populace totiž zabraňuje šíření nákazy vybraných nemocí, čímž poskytuje ochranu nejen těm, kteří byli očkováni,“ konstatoval soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Podle verdiktu soudu lze vnímat podmínku očkování pro přijetí do mateřské školy jako akt sociální solidarity. „Naopak jako na sociální nespravedlnost by bylo možné nahlížet na případy, pokud by určitá skupina dětí přijatých do předškolních zařízení odmítla bez vážných důvodů očkování a čerpala tak výhody, vyplývající z úspěšnosti vakcinace, respektive z ochoty ostatních dětí vzít na sebe ono minimální riziko, které z očkování plyne,“ dodal Fenyk.

Podle zákona musí být dítě přijaté do školky očkované, výjimkou jsou pouze případy, kdy má dítě doklad, že je vůči nákaze imunní, nebo že nemohlo být očkováno kvůli závažnému zdravotnímu důvodu.

ÚS se vyslovil i pro povinné očkování

Přesně před týdnem soudci zarmoutili odpůrce očkování poprvé. Nespokojení rodiče z Brněnska před ním protestovali proti povinnému očkování. Argumentovali tím, že nevěří současné medicíně, jejich potomek je prý zdravý a oni mu chtějí dopřát možnost vývoje přirozené imunity. [celá zpráva]

„Oproti argumentům stěžovatelů je v českých i mezinárodních pramenech a doporučeních k této problematice kladen důraz na požadavek uskutečnění programů veřejného očkování včetně dětské imunizace, a to za účelem minimalizace šíření infekčních nemocí v zájmu ochrany veřejného zdraví. Úprava institutu povinného očkování, jež je plně v kompetenci vnitrostátního zákonodárství, slouží realizaci tohoto požadavku,“ konstatovali tehdy soudci.

Anketa

Souhlasíte s povinným očkováním?
Ano
76,8 %
Ne
23,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8135 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám