Hlavní obsah

Zásah v Uherském Brodě prověří inspekce, Chovanec za policisty stojí

Novinky, jas

Zásah policie v Uherském Brodě, kde Zdeněk Kovář v úterý zastřelil osm lidí, prověří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) i interní audit policejního prezídia. Ve čtvrtek to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Zatím prý nemá důvod o policejním zásahu pochybovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (uprostřed), policejní prezident Tomáš Tuhý a generální ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba (vpravo)

Článek

„Nenabyl jsem dojmu, že by policie pochybila,” uvedl Chovanec s poukazem na stav vyšetřování. Doplnil, že zákrok a postup policie budou dále prověřovány včetně všech podnětů a informací, které se k případu objevují.

„Prověřujeme veškeré informace, které jsou,” uvedl Chovanec.

Za postupem policie stojí i policejní prezident Tomáš Tuhý, který zdůraznil, že interní šetření má mimo jiné zabránit zpochybňování práce zasahujících policistů ze strany neinformované veřejnosti.

GIBS prověřuje každý případ, při kterém při zásahu policie zemře nějaký člověk. V souvislosti se střelbou v restauraci Družba někteří z místních uváděli, že podle nich zásahová jednotka dorazila na místo pozdě. [celá zpráva]

Komunikace v krizových situacích

Ministr uvedl, že s šéfy policie a hasičů jednal i o přípravě na řešení krizových situací, neboť podobné incidenty lze očekávat i v budoucnosti.

Chovanec zmínil i oblasti, na něž se hodlají zaměřit. Jde například o komunikaci se zástupci měst v krizových stavech, aktualizaci krizových plánů či posouzení akčního rádia policejních zásahových jednotek. Podle ministra je možné zabývat se i otázkou, zda by nebylo vhodné, aby zásahovou jednotku měly všechny kraje.

Podle Tuhého by v daném případě přítomnost zásahové jednotky v každém z krajů situaci nevyřešila, neboť pachatel začal pálit bezprostředně po příchodu do restaurace.

Reklama

Výběr článků

Načítám