Hlavní obsah

Lidé si při mši vedené kardinálem Dukou připomněli 65. výročí smrti faráře Toufara

Číhošť

V Číhošti si při nedělní mši vedené kardinálem Dominikem Dukou přibližně pět set lidí připomnělo 65. výročí smrti tamního faráře Josefa Toufara. Zemřel po krutém mučení 25. února 1950 poté, co ho vyšetřovatel Státní bezpečnosti chtěl donutit k přiznání, že zinscenoval zázračný pohyb kříže na oltáři. Církev připravuje proces Toufarova blahořečení, který zřejmě potrvá několik let.

Foto: Jaroslav Loskot, ČTK

Kardinál Dominik Duka při mši v Číhošti

Článek

Kardinál Duka novinářům před mší řekl, že délku procesu nedokáže odhadnout. "Mnohé věci byly udělány opravdu spontánně, dobrovolníky, takže se domnívám, že se určitě dočkám toho, že sem budeme jezdit k blahoslavenému Josefu Toufarovi," uvedl. Doplnil, že číhošťský farář je jakousi mučednickou ikonou násilné kolektivizace zemědělství v 50. letech 20. století. "Tak, jako máme pro léta okupace v roce 68 a pak následující Jana Palacha, tak máme také i pátera Toufara," řekl.

Kněz byl pochován pod falešným jménem do hromadného hrobu v pražských Ďáblicích. Ostatky, které Toufarovi mohou patřit, byly z hrobu vyzvednuty loni 8. listopadu, zkoumají je antropologové. Pak bude z jejich části získána DNA a ta bude porovnána s DNA žijících příbuzných faráře Toufara, řekl v neděli Jan Krajsa z brněnského Ústavu soudního lékařství, který se na prověřování ostatků podílí. Pokud se předpoklad potvrdí, mohl by být kněz pohřben v Číhošti.

Pohřeb by mohl mít v červenci

Tomáš Petráček, duchovní a historik, který byl pověřen kauzou Toufarova blahořečení, v neděli věřícím v Číhošti oznámil, že by se pohřeb mohl konat už 12. července při poutní mši, která se uskuteční dva dny před narozeninami pátera Toufara (narodil se 14. července 1902 v Arnolci). "My doufáme, že se to všechno stihne. V rámci téhle slavnosti bychom chtěli uložit jeho ostatky tady dovnitř kostela v Číhošti," uvedl. Samotný proces blahořečení je podle Petráčka složitý a má několik fází. "My jsme teď v té první, takzvané přípravné fázi," přiblížil.

Do Číhoště, vesnice se zhruba 300 obyvateli, se v neděli sjelo kolem 220 aut. Další lidé přijeli autobusem. Nechyběli pamětníci a Toufarovi příbuzní. "Můj táta chtěl v tom 68. roce pátera Toufara rehabilitovat, a taky na to doplatil. On dělal ředitele školy, tak ho okamžitě sesadili," zavzpomínal Luděk Toufar. Jeho dědeček byl bratrem Josefa Toufara.

Takzvaný číhošťský zázrak se odehrál na třetí adventní neděli 11. prosince 1949. Při mši se podle svědků několikrát pohnul půlmetrový kříž na hlavním oltáři. Dosud neobjasněný úkaz se měl později ještě opakovat. Toufar byl zatčen 28. ledna 1950, k přiznání se ho StB snažila přinutit ve valdické věznici. Ztýraný sedmačtyřicetiletý kněz zemřel v nemocnici v Praze, kam jej převezli z vězení. Příbuzným jeho smrt oznámili až v roce 1954.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám