Hlavní obsah

Sobotka vypravil český konvoj s humanitární pomocí na Ukrajinu

– Zbiroh
Právo, Jan Švábek

Do ukrajinského Kyjeva míří český konvoj s humanitární pomocí. Cestu sedmi vozidel převážejících 48 tun materiálu v pondělí v areálu Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu na Rokycansku symbolicky odstartoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

BEZ KOMENTÁŘE: Česko vypravilo konvoj s humanitární pomocí na UkrajinuVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

„Chtěl bych popřát, aby se konvoji včas a v pořádku podařilo dovézt jeho náklad na Ukrajinu a doufám, že pomoc České republiky pomůže konkrétním občanům, kteří byli postiženi boji, museli uprchnout z místa, kde žili, nebo byli zraněni v rámci válečných událostí,“ řekl Sobotka.

Předseda české vlády připomněl, že ač byly boje na východní Ukrajině zastaveny, stále na území existují ohniska napětí. Podle Sobotky bude potřeba vyvinout mezinárodní tlak jak na ruskou, tak ukrajinskou stranu a také na separatisty, aby příměří dodrželi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Švábek, Právo

Konvoj s humanitární pomocí.

„Příměří otevírá prostor pro humanitární pomoc. Jsem rád, že takto rychle reagujeme na situaci a v tuto chvíli vysíláme to nejnutnější, co potřebují ti, kteří možná ještě zůstávají ve sklepích,“ sdělil ve Zbirohu ministr zahraniční Lubomír Zaorálek (ČSSD).

BEZ KOMENTÁŘE: Česko vypravilo konvoj s humanitární pomocí na UkrajinuVideo: Prima FTV

42 tun pomoci

Konvoj, který čítá čtyři kamióny, dvě doprovodná vozidla a sanitní vůz, by měl do Kyjeva přijet v úterý večer. Mezi 42 tunami materiálu jsou zdravotnické potřeby od Českého červeného kříže nebo také střešní krytina od Člověka v tísni. Správa státních hmotných rezerv na Ukrajinu poslala spací pytle, přikrývky a izolační fólie.

Foto: Jan Švábek, Právo

Část humanitární pomoci v konvoji.

„Materiál, který tento konvoj veze, je určen nemocnicím, ale také přímo mobilním týmům Červeného kříže v terénu, které se vlastně dostávají až přímo k raněným a nemocným,“ uvedl prezident Českého červeného kříže Marek Jukl.

Foto: Jan Švábek, Právo

Bohuslav Sobotka symbolicky zapečetil jeden z vozů.

Konvoj s třinácti vyslanými hasiči by se měl do Česka vrátit ve čtvrtek dopoledne. „Pojedeme non stop. Na místě budeme muset přespat, protože materiál bude vyskladněn druhý den ráno. Poté okamžitě vyrazíme na cestu,“ řekl velitel přepravy David Kereš.

Přijde další pomoc

Česká republika poskytuje humanitární pomoc Ukrajině od roku 2014. Prozatímní náklady činí přes sto miliónů korun. V nejbližších dnech chce Sobotkův kabinet schválit vyčlenění dalších prostředků z vládní rozpočtové rezervy.

„Snažíme se zmapovat situaci a podle informací, které máme, bychom chtěli připravit další pomoc. S panem premiérem jsme dohodnuti, že bych zřejmě v nejbližší době na vládě předložil další návrh další humanitární pomoci,“ dodal Zaorálek. Podle představitelů české vlády si boje na Ukrajině vyžádaly pět tisíc mrtvých, počet zraněných a nemocných je několikanásobně vyšší.

Foto: Jan Švábek, Právo

Bohuslav Sobotka (druhý zleva), Lubomír Zaorálek a Marek Jukl přichází ke konvoji.

Kromě humanitární pomoci česká vláda poskytuje pomoc také ukrajinským dětem, kterým v Česku umožňuje dočasný pobyt. V pondělí už byl zahájen druhý turnus. V Oděse také v sobotu skončila akce, v rámci které Česko nabralo a dalo trvalý pobyt zhruba 180 krajanům z východní Ukrajiny.

„Dáme jim možnost vrátit se do České republiky s určitou pomocí. Ubytování na první měsíce dostanou v zařízení ministerstva vnitra. Pomůžeme jim hledat práci a poskytujeme jim jednorázovou finanční výpomoc,“ uvedl Zaorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám