Hlavní obsah

Výcvikové letce v Afghánistánu velí poprvé místo Američanů Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velitelem smíšené výcvikové letky v Afghánistánu byl v sobotu jmenován major Miroslav Šajban. Pro české vojáky jde o významný moment v naší vojenské historii, neboť doposud letce veleli Američané. O změně na velitelském postu v pondělí informovala mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Foto: AČR štáb Generální, ČTK

Projev nového velitele letky Miroslava Šajbana.

Článek

Major Šajban velení převzal na ceremoniálu na mezinárodním letišti v Kábulu. Česká armáda to chápe jako ocenění práce českých letců po osmi letech jejich působení v Afghánistánu a také jako projev důvěry.

Šajban bude koordinovat činnost českých, amerických, chorvatských, afghánských a maďarských příslušníků letky.

„Vážím si lidí, kteří mi dali důvěru a ustanovili mne do pozice velitele 438. letky. Vím, že naše společná práce nebude snadná, ale věřím, že ve spolupráci s chorvatskými a maďarskými kolegy budeme schopni problémy vyřešit," řekl.

Foto: AČR štáb Generální, ČTK

Smíšená výcviková letka v Afghánistánu má poprvé českého velitele. Byl jím jmenován major české armády Miroslav Šajban. Vojáci při nástupu salutují při české státní hymně.

ČR má v Afghánistánu stopadesátičlennou jednotku, která má na starosti vnější ostrahu letecké základny Bagrám. Kromě této strážní roty v asijské zemi působí více než 100 dalších českých vojáků, kteří mají na starosti výcvik afghánských pilotů, logistické zajištění českých jednotek nebo ostrahu ambasády. V zemi je také chirurgický tým.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám