Hlavní obsah

Do Česka se chce z Ukrajiny vrátit téměř 200 krajanů

Téměř 200 krajanů na Ukrajině má zájem přesídlit do Česka. Dočasné konzulární pracoviště v Oděse, které bude fungovat do pátku u už ukončilo nabírání žádostí, jich přijalo 172 a 132 z nich už vyřídilo. Dalších 23 žádostí posoudí stálé konzuláty v Kyjevě a ve Lvově, uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský tank u Debalceva

Článek

Zájem o přesun armádním speciálem do ČR podle ní zatím projevilo 47 žadatelů. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v úterý ve Sněmovně řekl, že do Česka by mohli dorazit v druhé polovině března.

Dočasný konzulát v jihoukrajinském přístavním městě se otevřel minulé pondělí. Vyčleněno pro něj bylo devět úředníků ministerstev zahraničí a vnitra, včetně cizinecké policie. Ti vydávají potvrzení o českém původu žadatelů a vyřizují žádosti o povolení k trvalému pobytu v Česku. Podle vládního zmocněnce pro krajany Karla Kühnla do Oděsy přijížděli krajané hlavně z východu a jihu Ukrajiny.

Na přesídlení krajanů z celého světa vláda uvolnila v polovině ledna 66 miliónů korun, využity by mohly být především pro lidi s českým původem na Ukrajině. Součástí vládního plánu z prosince je například bezplatné ubytování na půl roku až rok, finanční pomoc až 50 tisíc korun pro dospělé a 20 tisíc pro děti, asistence při stěhování, hledání trvalého bydlení nebo zaměstnání a další pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám