Hlavní obsah

Za patnáct kopií dokumentů si radnice naúčtovala deset tisíc

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Loni v červnu využila Lucie Havránková zákona o svobodném přístupu k informacím a na Městský úřad v Měčíně na Klatovsku poslala písemnou žádost o sdělení údajů k dotaci, kterou radnice poskytla soukromé osobě na opravu střechy bývalé školy. Za 15 zkopírovaných dokumentů zaplatila dvaatřicetiletá žena 10 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

A není jediná, kdo dostal z radnice účet s částkou, která neodpovídala rozsahu městem poskytnutých informací. Starostu Stanislava Skalu (STAN) už kvůli přemrštěným cenám vyšetřuje policie.

Havránková nejprve obdržela dopis, ve kterém radnice požadovala zaplatit předem přes deset tisíc korun jako náklady spojené se zpracováním požadovaných informací. Do kalkulace zahrnula čtyřicet hodin vyhledávání informace při ceně 200 korun za hodinu, tisíc kopií písemností po dvou korunách a poštovné za zásilku o váze pět kilogramů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po zaplacení přišlo Havránkové domů patnáct kopií formátu A4. „Je to pravda, skutečně se mi to stalo. Mám ale obavu teď sdělovat něco dalšího, protože věcí se zabývá policie a nechci vyšetřování nějak kazit,“ sdělila Právu Havránková.

Od starosty se žádného vysvětlení nedočkala. „Je arogantní, nedá se s ním mluvit,“ reagovala žena. Podobnou zkušenost jako Havránková má i jednatel společnosti Klatovské reality Luboš Malát.

Chtěli 80 tisíc

„Před časem jsme obdrželi informaci o tom, že město Měčín prostřednictvím svého starosty čerpalo dotace na základě falešných podkladů. Nemohli jsme ovšem tuto zprávu ověřit a nevěděli jsme ani, o jaké dotace a doklady mělo jít. Proto jsme podle zákona o svobodném přístupu k informacím požádali městský úřad o poskytnutí kopií dokumentace týkající se použití dotací městem Měčín, a to od státu, státních organizací a orgánů a fondů Evropské unie za poslední tři roky,“ popsal Malát.

Myslím si, že je to celé na objednávku jistého podnikatele, kterému jsme odmítli prodat obecní pozemek.
starosta

Šok přišel v okamžiku, kdy obdržel oznámení, ve kterém radnice požadovala předem zaplatit téměř 80 tisíc na úhradu nákladů spojených s vyřízením žádosti. „Člověk nemusí být odborník, aby mu bylo jasné, že město, které čerpá dvě nebo tři dotace ročně, nemůže za dobu tří let disponovat podklady v takovém rozsahu,“ pokračoval Malát.

Podle něho by město mělo ctít zákonné pravidlo, že smí při poskytování informací chtít po žadateli jen náklady přiměřené a předem pravdivě spočtené.

Vyšetřují podvod

„Jelikož částka, kterou po nás starosta požadoval, takové náklady astronomicky převyšovala, podali jsme trestní oznámení za úmyslné porušení zákona,“ sdělil dále Malát.

Policie potvrdila, že v případu už zahájila úkony trestního řízení pro podezření z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Žádné obvinění ale zatím nepadlo.

Starosta Skala tvrdí, že se jen snaží zabránit zneužití zákona o svobodném přístupu k informacím. „Myslím si, že je to celé na objednávku jistého podnikatele, kterému jsme odmítli prodat obecní pozemek za cenu, kterou si stanovil. Od té doby nám začalo peklo, chodí nám sem jedna žádost za druhou. Nejdříve od firem a pak se přidaly soukromé osoby. Všichni jsou z okruhu toho podnikatele,“ prohlásil starosta. Je přesvědčený o tom, že jde o schválnost.

„Zneužili zákon, aby nás tady mohli buzerovat. Je to sprosťárna a šikana,“ dodal Skala. Jako příklad absurdity zmínil žádost člověka z Hrádku u Sušice.

Zákon se zálohami počítá

„Toho zajímalo požárněbezpečnostní řešení nového kulturněspolečenského centra. Když jsem se s tím člověkem chtěl setkat, abych mu mohl osobně tuto informaci sdělit, zjistil jsem, že na adrese uvedené v žádosti už šest let nebydlí. Tak co si o tom mám myslet,“ uvedl starosta.

Částky, které radnice vyčíslila jako náklady spojené s vyřízením žádostí, byly podle Skaly zálohou. „Nevěděli jsme dopředu, co všechno budeme muset vyhledat, kolik toho nakopírovat a podobně. Když se ukázalo, že ta částka byla přemrštěná, tak jsme peníze žadateli vrátili. Být to opačně nikdo by nám to nezaplatil,“ uzavřel starosta.

Zákon skutečně umožňuje institucím požadovat úhradu za poskytnutí informací předem. Žadateli to ale musí oznámit písemně a z oznámení musí být zřejmé, na základě jakých skutečností a jakým způsobem byla výše úhrady vyčíslena. Pokud žadatel do 60 dnů nezaplatí, ztrácí na poskytnutí informace nárok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám