Hlavní obsah

Zeman přirovnal norský pěstounský systém k programu nacistů Lebensborn

Právo, Jan Martinek
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman přirovnal norskou sociální službu, která odebrala české matce syny, k nacistickému výchovnému programu Lebensborn (Pramen života). Podle hlavy státu mají být děti u norských pěstounů odnárodňovány.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Dva kluci Michalákovi jsou v pěstounském zařízení, které se podobá Lebensbornu, který vychovává mladé Nory. Matka je může vidět dvakrát ročně patnáct minut, nesmí s nimi mluvit česky, děti jsou odnárodňovány. Je to provokace, hyperbola, přehánění, ale má to jisté společné rysy,“ řekl Zeman.

Zeman dodal, že se před týdnem setkal kvůli kauze bratrů Michalákových s norskou velvyslankyní a sdělil jí své "velmi, velmi kritické" stanovisko k případu.

Znovu kandidovat možná nebude

Prezident Miloš Zeman také naznačil, že první volební období pro něj může být zároveň tím posledním. V nedělním živém interview pro Blesk TV ale také zopakoval, že se definitivně rozhodne až rok před ukončením prvního funkčního období.

„Co když odjedu zpátky na Vysočinu? Nevylučuji ani jednu z těchto možností,“ řekl Zeman. „Prezidentská funkce je něco jako Mount Everest. Není důležité, jestli na něm setrváte jednu, nebo dvě hodiny, důležité je, že jste na něj vystoupil,“ dodal prezident.

Že už Zeman do druhé volby nepůjde, si myslí i premiér Bohuslav Sobotka. „Pokládám za velmi málo pravděpodobné, že bude Miloš Zeman znovu kandidovat,“ prohlásil premiér na čtvrteční snídani s novináři.

Na jeho místo se už tlačí senátor za ČSSD Zdeněk Škromach, který nedávno uvedl, že začíná brát svoji prezidentskou kandidaturu vážně. [celá zpráva]

Ve své rodné straně se setkal spíš s posměchem. Škromach způsobil nedávno poprask, když si pořizoval „selfie“ v Terezíně, čehož si všimla i zahraniční média. Za to ho pokáral i Zeman. „Jsou místa, kde je dobré zachovat elementární důstojnost. Berte to jako výraz nesouhlasu,“ vzkázal v rozhovoru Zeman Škromachovi.

Sankcím proti Rusku dává rok

Ten se rovněž hájil vůči nařčení svých odpůrců, že se chová jako kremelský agent, což prohlásil i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Kdybys byl, milý Mirku, lépe informován, věděl bys, že proti ruským sankcím se velmi ostře vyjádřil i rakouský kancléř Werner Faymann, slovenský premiér Robert Fico, maďarský prezident Viktor Orbán, Henry Kissinger, či ministr průmyslu Jan Mládek. Jsem v dobré společnosti, na rozdíl od tebe, Mirku,“ vzkázal Kalouskovi Zeman.

Západní sankce vůči Rusku podle něj pouze zvyšují popularitu ruského prezidenta Vladimira Putina a nejpozději do roka skončí.

Dostalo se i na téma terorismu. Prezident uvedl, že předá při své nadcházející návštěvě Jordánska tamnímu králi Abdalláhovi II. Řád bílého lva, vyjádří mu svojí podporu v boji s terorismem a vyzve k široké podpoře arabských zemí.

Prezident také odpovídal na dotazy čtenářů. Jeden z nich byl, co si myslí o kvótách pro ženy, které například v rámci strany zavádí ČSSD. „Pokládám to za urážku žen, protože schopná žena se prosadí sama,“ řekl Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám