Hlavní obsah

Manželka i děti křičely, tak jsem na to šlápl víc než jindy

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hádky, nadávání, bujaré veselí, zkrátka splašené emoce, či jiné činnosti za volantem, než je řízení, jsou nejčastějším důvodem nehod a pokut například za rychlou jízdu. „Nevěnování pozornosti řidičů je opět nejčetnější příčinou nehod; tvoří téměř pětinu z celkového počtu,“ konstatuje policejní zpráva o nehodovosti za loňský rok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Manželka na mě ustavičně křičela, na zadních sedačkách jsem měl děti a ty už pak vřískaly taky. Měl jsem nervy k prasknutí, tak jsem na to šlápl více, než byla povolená rychlost,“ uvádí v jednom z loňských protokolů o projednání přestupku řešeného na centrále pražské městské policie sedmatřicetiletý muž.

Se svým kombíkem jel na pražské Jižní spojce namísto povolené osmdesátky stovkou. „Ten stav, jaký popsal, byl částečně polehčující okolností, tak jsem mu pokutu o pět set korun snížil na 2500 korun. Řidič přestupek uznal, nehledal výmluvy na osoby blízké ani vzdálené,“ konstatoval k tomu městský policista, který přestupek řešil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Padla rána od volantu

„Žena řídila a zasáhla po předchozí hádce hřbetem ruky manžela do nosu, což si muž nenechal líbit a ženu při jízdě napadl údery pěstí do obličeje se slovy, že pokud na něho ještě sáhne, zláme jí všechny kosti,“ popsala rvačku přímo za jízdy mezi manžely u Smiřic na Královéhradecku Lenka Burýšková z policejního ředitelství Královéhradeckého kraje.

Není to až tak ojedinělá situace. Lidé se i podle psychologů hádají v autě poměrně často, spouštěčem bývají například neshody, kudy a jakým stylem jet. „Už když jsme sedali do auta, byla nálada mrazivá,“ vzpomíná další ze šoférů na horkou chvíli nedaleko pražského Strahova.

Za jízdy se ale žena rozčílila natolik, že otevřela dveře a začala vyhrožovat, že vystoupí, nohu měla nad silnicí. Jel jsem něco málo přes padesát. Lekl jsem se a prudce zabrzdil. Auto za mnou mělo co dělat, aby neskončilo v našem kufru,“ dodal řidič.

Nejnovější výzkum pojišťovny Generali mezi řidiči ukázal, co všechno vlastně dělají, když se na řízení nesoustředí.

Píšu, volám, řídím, miluji

Zhruba čtyřicet procent řidičů píše během jízdy textové zprávy a dokonce šedesát jedna procent během cesty autem za volantem telefonuje.

Více než 90 procent jich přiznalo, že za volantem nadávají, čímž podle psychologů rovněž značně snižují svoji pozornost, rozvahu a mají pak více tendenci na dopravní situace reagovat zkratkovitě.

Bezmála 20 procent šoférů se v sondě pojišťovny pochlubilo, že v roli řidiče za jízdy už alespoň jedenkrát provozovalo sexuální praktiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám