Hlavní obsah

Kontrasignaci při jmenování členů bankovní rady Zeman odmítá

Prezident Miloš Zeman odmítá návrh na změnu ústavy, podle něhož by měli být členové bankovní rady ČNB jmenovaní až po kontrasignaci. Nyní pravomoc jejich jmenování náleží pouze hlavě státu. O Zemanově názoru v pátek informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

O změně ústavy uvažuje vládní koalice. Změna v tomto duchu by podle Ovčáčka vedla k politickému vměšování do účinnosti banky.

Mluvčí to řekl v souvislosti s nedávným jmenováním předsedy Nejvyššího soudu. Tím se stal Pavel Šámal, ve funkci vystřídal Ivu Brožovou. Mnohé politiky a představitele justice krok Brožové i rychlost výměny na postu šéfa Nejvyššího soudu překvapily.

Exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) výměnu v čele soudu označil za kabinetní hru, která poškozuje dobré jméno justice, a za komplot určité části justice dohodnutý s Pražským hradem. Pozastavil se nad tím, že Zeman jméno nekonzultoval třeba s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO).

„Pan prezident zásadně nekonzultoval výběr předsedy Nejvyššího soudu s politiky, ale pouze s odborníky v oblasti práva, protože v opačném případě by došlo k politickému ovlivňování soudní moci," řekl Ovčáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám