Hlavní obsah

Praha se připravuje na nájezd studentů ze Skandinávie

Právo, sts
Praha

V únoru by měly do Prahy dorazit zhruba tři tisíce studentů z Norska, Švédska, Dánska, ale také z Nizozemska, aby zde strávili jarní prázdniny. Policie se na příjezd těchto turistů připravuje a chystá opatření zejména na Václavském náměstí. Na pomoc jim opět přijedou dánští policisté. Podrobnosti policie oznámí příští týden.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Minulý rok pomáhali v Praze zvládnout studenty i dánští policisté.

Článek

„Letos by jich mělo přijet méně. Na norském velvyslanectví se už konala schůzka s velvyslanci jednotlivých zemí, pražskou policií i se starostou Prahy 1 Oldřichem Lomeckým,“ popsal přípravy ředitel pražské policie Luděk Procházka. Ačkoli se policie podle jeho slov pečlivě připravuje, nelze vyloučit, že dojde k jednotlivým excesům.

Loni v únoru přicestovalo do Prahy na výlet zhruba 10 tisíc mladých Dánů a Švédů. Přivezly je převážně cestovní kanceláře. Policie během jejich pobytu zjistila 284 studentů, kteří byli opilí a bylo jim méně než 18 let.

Nejvíce naměřili u jednoho z nich 3,17 promile alkoholu. Další problémy způsobili v hotelu City Centre, kde měli švédští studenti pronajatý pokoj. Požár, který způsobil nedopalek cigarety, tehdy napáchal škodu za milión korun.

V roce 2013, kdy přijeli poprvé, způsobili studenti z Dánska řadu výtržností. Po těchto zkušenostech, kdy řada Seveřanů například ničila vybavení hotelů, si pražští policisté na základě mezinárodní dohody pozvali čtyři kolegy z Dánska, kteří měli na starost vyjednávání s krajany v české metropoli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám