Hlavní obsah

Kapitán: Michalákovým by děti odebrali možná i v Česku

Právo, Josef Koukal

Poměry v rodině Michalákových předtím, než jim norská sociálka Barnevernet v roce 2011 odebrala děti, byly takové, že by možná ke stejnému opatření sáhly i české úřady. Říká to ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí (ÚMPOD) Zdeněk Kapitán obeznámený se spisy norských soudů, které případ řešily.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí (ÚMPOD) Zdeněk Kapitán

Článek

„Ano, umím si představit, že by v Česku skončil případ odebráním,“ řekl Právu Kapitán, který je s rodinou v kontaktu od roku 2011 a jednal opakovaně s norskými úřady.

Přiklonil se také k úternímu vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, podle níž spisy obsahují závažné informace, o nichž rodina veřejnost neinformovala. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Se svým nejlepším vědomím a svědomím říkám, že v rozhodnutích je spousta jiných okolností, které nebyly veřejnosti sděleny. Obecný závěr se dělá na základě popisu skutečnosti, který není úplný,“ podotkl Kapitán.

Michaláková ÚMPOD opakovaně kritizovala za nízkou aktivitu ve své věci. Podle ní řešil záležitost v podstatě korespondenčně.

Michaláková: Mohl jet za námi

„Kdyby chtěl doktor Kapitán spolupracovat, mohl se zúčastnit i posledního (úterního) jednání v Norsku,“ řekla Právu Michaláková. „Také jiným rodinám, které tu řeší stejný problém a se kterými jsem v kontaktu, prý pouze napsal, že není kompetentní, aby jim pomáhal,“ stěžuje si matka dětí.

Pokud dostanu politické zadání, abych jel do Norska, pojedu tam
Zdeněk Kapitán, ředitel ÚMPOD

Jenže spolupráci v ochraně dětí mezi českými a norskými úřady ztěžuje fakt, že Norsko není členem EU a s Českem nemá vyjednánu ani žádnou mezinárodní dohodu, která by tuto problematiku upravovala.

„Kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde,“ reaguje Kapitán. „Pokud dostanu politické zadání, abych jel do Norska, pojedu tam. Ale zákonnou kompetenci k tomu nemám. Navíc to musí někdo zaplatit a tím někým bude stát,“ připomněl ředitel ÚMPOD.

Barnevernetu už napsali

Zadání úřad dostal ve středu přímo z rukou premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který převzal z rukou norské velvyslankyně Siri Ellen Sletnerové odpověď na prosincovou nótu ministerstva zahraničí. V ní norská strana nabízí přímou spolupráci Barnevernetu s úřadem v Brně. Nóta obsahuje i kontakt na pracoviště v příslušném norském kraji, kde se případ Michalákových řeší.

„Na ten mail Barnevernetu, který je tam uveden, jsme už psali, zatím bez reakce,“ řekl ve čtvrtek Kapitán.

Naše úloha je ale jen podpůrná. Jednat musí matka a její právníci
Rudolf Jindrák, náměstek ministra zahraničí

„Vnímám to jako akt z norské strany, že s námi budou spolupracovat na základě nějaké reciproční báze i bez existence mezinárodní smlouvy,“ podotkl ke spolupráci vyjednané diplomatickou cestou.

Také ministerstvo zahraničí připravuje na norskou nótu odpověď. „V tom smyslu, že vítáme nabídku na přímé jednání mezi ÚMPOD a Barnevernetem a doktor Kapitán specifikuje návrh na jeho průběh,“ uvedl náměstek ministra Rudolf Jindrák.

„Naše úloha je ale jen podpůrná. Jednat musí matka a její právníci. Rozhodující bude závěr krajské komise sociálněprávní ochrany dětí v Norsku,“ podotkl náměstek.

Zdůraznil přitom, že Norsko je funkční právní stát, jehož systém péče o ochranu práv dětí je třeba respektovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám