Hlavní obsah

Matěji Stropnickému hrozí za nehlasování o odpadech pád

Právo, trj
Praha

Pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se v pátek ráno sejde, aby řešila fakt, že náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice) ve čtvrtek nehlasoval pro odůvodnění desetiletého tendru na odpad ve výši 12,8 miliardy korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek primátorky Matěj Stropnický

Článek

Především ze stran  ANO a ČSSD zazněly hlasy, že šlo o porušení koaliční smlouvy, návrh byl totiž koaliční. Obě strany volají po potrestání Stropnického. Všechny koaliční kluby situaci řešily těsně po jednání.

„Považuji za šokující, že po několikahodinové debatě nebyl náměstek primátorky pro. Návrh navíc dala radní z jejich klubu,“ řekl Právu zastupitel Patrik Nacher (ANO). „Čekáme, jak se k tomu postaví klub Trojkoalice,“ uvedl šéf klubu ANO Michal Hašek.

Požadavek Trojkoalici, aby Stropnického vyměnila, potvrdit nechtěl. V kuloárech magistrátu zní, že by náměstek měl sám odejít. Ten k tomu ovšem patrně nevidí důvod.

Pokud by byl z rady v krajním případě odvolán a opustil by koalici, mohlo by to znamenat její rozpad.

Vleklý problém

Pražští zastupitelé po dlouhé diskusi dali zelenou přípravě desetiletého tendru na svoz odpadu za 12,8 miliardy bez DPH. [celá zpráva]

Materiál prošel těsně o jeden hlas. Pro koaliční návrh nezvedl ruku Stropnický, jeho hlas nahradila zastupitelka Monika Krobová Hášová, která nedávno vystoupila z klubu TOP 09.

Exprimátor Tomáš Hudeček (nez. za TOP 09) označil schválení odůvodnění desetiletého tendru na svoz odpadu za „krok do kriminálu“. Podle něho to ohrozí Pražské služby, v nichž má město majetek.

„Chtěl jsem, aby se ještě probraly alternativy,“ vysvětlil Stropnický, proč pro návrh radní Jany Plamínkové nehlasoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám