Hlavní obsah

Krnáčové radí advokát Prchal

– Praha
Právo, Petr Janiš

Jedním z nejbližších neformálních spolupracovníků pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je advokát Petr Prchal, který je od července 2013 zmocněncem pražského dopravního podniku (DPP) pro kauzy popsané dnešním senátorem za zelené a piráty Václavem Láskou. Účtuje si podle smluv 2900 korun na hodinu a podle informací Práva tam inkasoval od konce roku 2013 do září 2014 celkem 4,6 miliónu korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská primátorka Adriana Krnáčová

Článek

Krnáčová nepopřela, že Prchala angažovala. „S panem magistrem Petrem Prchalem jsem pracovala ještě v Transparency International. Pracoval pro nás jako advokát,“ řekla.

Jaká je jeho oficiální role? „Je to můj poradce právní a je to specialista na trestní právo,“ uvedla Krnáčová. Prchal podle ní čte snad všechny materiály, než je projedná městská rada, a neváhá ani radit kolegům Krnáčové, když to potřebují. Podle informací Práva za ni dokonce vystupuje na různých jednáních.

Rittigovy kauzy

Z Transparency International je Prchal pryč pět let, má vlastní advokátní kancelář, v níž koncipientku dělávala Katarína Kožiaková Oboňová, právnička Ivo Rittiga. Z Transparency International odešla s Prchalem.

Právě v Rittigových kauzách dopravní podnik nyní zastupuje Prchal. Jde o čtyři známé kauzy, v některých padla obvinění a podle dostupných informací se chystají obžaloby.

Týkají se provize 17 haléřů z každé jízdenky od dodavatelské firmy Neograph, dodávky pohonných hmot přes společnost Oleo Chemical, které měly uzavřenou poradenskou smlouvu s firmou Cokeville Assets. Jde také o zavádění systému Opencard a o smlouvu se společností Cross Point, která ke své nabídce na provoz prodejních míst měla dodatečně připočíst DPH.

Prchal by měl být zmocněncem podniku i v trestním stíhání jeho bývalého ředitele Martina Dvořáka. Pro advokáta jde o lukrativní zakázky.

Informace Práva říkají, že Prchal podniku od prosince 2013 do září 2014 za své služby fakturoval přes 4,6 miliónu korun. Dodavatelská smlouva zajišťuje Prchalovi odměnu 2900 korun za každou započatou hodinu práce a 1000 korun za každou započatou půlhodinu ztráty času při dojíždění. Advokátní kancelář Prchal musí být pojištěna na 30 miliónů korun pro případ, že by podniku sama způsobila škodu.

Podnik výši odměny, jak byla dohodnuta za působení exředitele Milana Křístka, hájí. „Co se týká hodinové sazby této advokátní kanceláře, odpovídá sazbám dalších AK, se kterými DPP spolupracuje. Považujeme za důležité uvést, že při spolupráci s jednotlivými advokátními kancelářemi DPP vždy jednoznačně dbá na to, aby byly sazby (v čase a místě) obvyklé,“ reagoval na otázku Práva mluvčí podniku Jiří Štábl.

Vyčíslení škody

Prchalovo jméno zmínil státní zástupce Adam Borgula, když se dopravního podniku oficiálně dotazoval, proč váhá s vyčíslením škody v kauze jízdenek. Policie v tomto případu obvinila pět lidí včetně podnikatele Ivo Rittiga z praní špinavých peněz, očekává se, že brzy padne obžaloba. Borgulův dotaz je přes rok starý.

Podnik škodu dosud nevyčíslil, divil se tomu i senátor za Prahu 5 Láska, dříve předseda správní rady Transparency International. V lednovém vydání radničního časopisu Pětka Láska tvrdí, že v kauzách, které popsal, čeká brzy obžalobu. „Jsem rozhodně spokojený s celkovým průběhem vyšetřování,“ řekl Láska.

Štábl však Právu sdělil, že v kauze jízdenek se stále čeká na znalecký posudek a k žádnému zmeškání nedochází. Ten měl být hotov loni v srpnu, znalec, jehož policie určila, si vyžádal delší lhůtu.

„Cílem DPP je zajistit, aby v případném soudním řízení byly oprávněné nároky DPP nejen uplatněny, ale zejména obhájeny a v maximálním možném rozsahu soudem přiznány,“ uvedl Štábl s tím, že podnik hlídá a dodržuje lhůty pro uplatnění škody v trestním řízení. Kauzu podrobně sleduje i představenstvo. Prchal na dotazy Práva nereagoval.

Prchal není jediným právníkem v okolí pražské primátorky. Krnáčová na magistrátu ustavila tým Minulost, ačkoli jeho složení ještě nezveřejnila, připustila, že ho tvoří skoro samí právníci. I vedoucí primátorčina sekretariátu je právnička, stala se jí minulý týden po konkurzu Lucie Týcová.

Její jméno loni figurovalo mezi zaměstnanci ministerstva vnitra, a to právě v sekci náměstkyně pro veřejnou správu, jíž byla do konce listopadu právě Krnáčová. „Potřebujeme právní specializace,“ dodala primátorka, která při nástupu do funkce zvažovala žádost o ochranku.

Reklama

Výběr článků

Načítám