Hlavní obsah

Evropská unie chce Česku stopnout peníze kvůli nefunkčnímu služebnímu zákonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně po místní rozvoj Karla Šlechtová ve středu na jednání Senátu uvedla, že Evropská komise (EK) nehodlá české straně schvalovat operační programy na období 2014 až 2020, dokud nebudou existovat prováděcí předpisy ke služebnímu zákonu. Ten navíc podle EK neobsahuje to, k čemu se ČR zavázala, což může způsobit další problémy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

„Oznamuji, že jsem včera (v úterý) obdržela oficiální e-mail ze strany komise, že nebudou schvalovány programy 14–20 (2014–2020), aniž by existovaly prováděcí předpisy ke služebnímu zákonu," řekla ministryně senátorům v debatě o novele zákona o veřejných zakázkách.

Šlechtová uvedla, že komise porovnala uzavřenou dohodu o partnerství se schváleným služebním zákonem. České straně potom poslala dopis s varováním, že vzhledem k tomu, že služební zákon neobsahuje všechno, co se slíbilo v dohodě o partnerství, nemusí komise proplácet peníze z prvních výzev za nynější programové období 2014 až 2020.

Komise chce znát jasné termíny

Účinností služebního zákona a všech prováděcích předpisů EK podmiňuje schválení jednotlivých operačních programů upřesňujících podmínky čerpání dotací z EU v letech 2014 až 2020. Zákon začal platit loni v listopadu a účinný je od 1. ledna letošního roku, u Ústavního soudu ho ale mezitím napadl prezident Miloš Zeman, podle něhož schvalovací proces zákona odporuje ústavním principům a výhrady má i k některým jeho pasážím. Opakovaně kritizoval například vznik funkcí takzvaných politických náměstků.

Podle aktuálních informací ČTK chce Evropská komise od české strany znát časový rozvrh přijímání a platnosti vyhlášek, které budou konkretizovat pravidla zákona o státní službě. Zajímá ji také podoba budoucího odměňování úředníků, na jehož pravidlech se česká ministerstva ale zatím neshodla. První z jednání mezi zástupci komise a českou stranou se uskutečnilo minulý pátek, další se čeká na konci ledna či začátku února.

Zrychlené přijímání prováděcích vyhlášek neformálně slíbil český premiér Bohuslav Sobotka v prosinci na summitu EU předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudeovi Junckerovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám