Hlavní obsah

Kalousek: Vláda na poklesu deficitu zásluhy nemá

Aktualizováno

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nemá zásluhu na tom, že schodek loňského rozpočtu byl nižší než původně schválený. V pořadu Partie v TV Prima to v neděli řekl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Hlavním důvodem je podle něj oživení ekonomiky po odeznění krize.

Foto: Petr Horník, Právo

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Kdybych byl stejný populista, tak bych řekl, že je to naše zásluha, protože v ekonomice existuje jistá setrvačnost,“ prohlásil Kalousek. Dodal však, že ani opatření vlády expremiéra Petra Nečase (ODS), v níž působil, nebyla hlavní příčinou. Podle Kalouska je nižší deficit odrazem oživení ekonomiky v eurozóně.

Sobotkova vláda podle Kalouska spíše „projídá korunu” na vyšších výdajích na státní úředníky, přičemž se uchyluje jen ke „kosmetickým úpravám” v podobě navýšení důchodů a přídavků na děti, což neřeší problémy.

Kalousek rovněž kritizoval snížení prostředků na investice i horší vybírání daní. „Spotřeba stoupla o šest procent, zatímco výběr na dani z přidané hodnoty stoupl jen o čtyři procenta,“ poukázal exministr.

Podle Aleše Michla, ekonoma a poradce ministra financí Andreje Babiše (ANO), se důsledky kroků nynější vlády ukážou teprve v roce 2016.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám