Hlavní obsah

Sobotka a Zaorálek v neděli v Paříži uctí oběti teroristů

Aktualizováno

Český Premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se v neděli v Paříži zúčastní pochodu za národní jednotu. Vyjádří tak úctu obětem teroristického útoku, který se odehrál v minulých dnech ve francouzské metropoli. V sobotu o tom informoval mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek (vlevo) a Bohuslav Sobotka (oba ČSSD).

Článek

Pařížské celonárodní manifestace se hodlá zúčastnit i řada dalších zahraničních státníků včetně německé kancléřky Angely Merkelové, britského premiéra Davida Camerona a vedoucích představitelů EU Donalda Tuska a Jeana-Claudea Junckera.

Tři islámští radikálové v posledních několika dnech terorizovali Francii a jsou odpovědní za smrt celkem 17 lidí a zranění dalších asi 20. Francouzská policie v pátek všechny tři zabila. Severně od Paříže zasáhla proti dvěma útočníkům, kteří ve středu v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo zastřelili 12 lidí. Téměř ve stejnou chvíli operovala i v obchodu s košer potravinami na východě metropole, kde jiný ozbrojenec zabil čtyři lidi a další zadržoval.

Zaorálek: Odhodlání bránit svobodu slova

"Terorismus, nenávist a fanatismus neznají hranice. Evropa proti nim musí bojovat společně, a je proto velmi důležité projevit solidaritu s Francií právě v této tragické chvíli, třeba právě v podobě co nejširší mezinárodní účasti na nedělním pařížském pochodu," uvedl v sobotu Sobotka.

Podle Zaorálka je nedělní manifestace nejen příležitostí k uctění památky obětí a solidarity pozůstalým, zároveň ji vnímá jako možnost "ukázat naše odhodlání bránit základní demokratický princip, kterým je svoboda slova".

Reklama

Výběr článků

Načítám