Hlavní obsah

Ve 109 letech zemřela nejstarší Češka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve středu zemřela ve věku 109 let Vlastimila Češková, která byla nejstarší obyvatelkou České republiky. Narodila se v roce 1905 v Mikulůvce na Vsetínsku do učitelské rodiny. Téže profesi se sama věnovala.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Vlastimila Češková na snímku z října loňského roku

Článek

O úmrtí informoval Deník.cz a potvrdila ho i rodina Češkové.

Paní Češková byla i ve vysokém věku vitální, sama se o sebe starala a zajímala se o veškeré dění. „Babička hodně čte a taky se dívá na televizi. Pořád o sebe dbá, několikrát za rok si jede nechat udělat trvalou,“ popisovala život nejstarší obyvatelky republiky před rokem její snacha Hana Češková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Češková, která žila v Jarcové na Vsetínsku, měla pět vnoučat a 12 pravnoučat.

Nejvíce lidí starších sta let žije v Praze

Po Češkové je podle informací České správy sociálního zabezpečení z loňska nejstarším obyvatelem České republiky jedna žena z Plzeňského kraje, která se narodila ve stejném roce, ale v dubnu. Další dvě ženy v Česku se narodily v roce 1907 a nejstarší muž republiky ještě o rok později.

Podle údajů správy z poloviny loňského roku žilo v Česku několik stovek stoletých či starších lidí a převládaly mezi nimi právě ženy. Jen v samotném Zlínském kraji bylo sto– a víceletých přes 50. Nejvíce jich žilo v Praze (161) a v Jihomoravském kraji (126), nejméně v kraji Karlovarském (17). Ke stým narozeninám senioři vždy obdrží rozhodnutí o zvýšení důchodu o 2000 korun spolu s osobním dopisem od ministra či ministryně práce a sociálních věcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám