Hlavní obsah

Krvavý zločin a barbarství, odsoudili čeští politici útok v Paříži

• Aktualizováno

Čeští politici i ministerstvo zahraničí ve středu odsoudili útok na redakci francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo. Prezident Miloš Zeman označil útok za krvavý zločin. Ministerstvo zahraničí útok odsoudilo jako nejhrubější neúctu k lidským životům. BIS nemá od zdrojů z terénu informaci, podle které by Česku hrozilo okamžité nebezpečí, uvedl mluvčí zpravodajců.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Policejní vyšetřovatelé na místě střelby u pařížské kanceláře novin Charlie Hebdo

Článek

Kondolenci poslal svému francouzskému protějšku prezident Miloš Zeman. „Jsem rozhořčen tímto krvavým zločinem, který si dosud vyžádal dvanáct lidských životů a který vnímám jako výpad proti svobodě slova a základním hodnotám, na nichž stojí evropská společnost,“ stojí mimo jiné v kondolenci.

„Přestože zatím neznáme úplné detaily, jako premiér ČR plně odsuzuji jakýkoliv akt terorismu a násilí páchaného na nevinných lidech. Teroristický útok v Paříži jasně ukazuje, že je třeba nepolevit v mezinárodním úsilí a spolupráci zemí v boji proti terorismu,“ zareagoval Sobotka.

Je jasné, že radikální islám se stává i naším problémem
ministr financí Andrej Babiš

„To, co se stalo v Paříži, je nelidský, barbarský útok proti lidem, kteří se nijak nemohli bránit. Je to útok na hodnoty demokracie a důkaz toho, že nebezpečí islámského terorismu nesmíme v Evropě podceňovat. Je jasné, že radikální islám se stává i naším problémem. Jsme součástí Evropské unie a svobodného světa,“ okomentoval útok ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš.

„Zcela nepřijatelné chování útočníků představuje nejhrubější neúctu k lidským životům a současně je projevem nepřátelství vůči svobodě slova, k níž se Česká republika hlásí. Česká republika sdílí s Francouzskou republikou přesvědčení o nutnosti boje s terorismem ve všech jeho podobách,“ doplnilo ministerstvo zahraničí, které stejně jako premiér Sobotka vyjádřilo soustrast rodinám obětí.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) doplnil, že ČR bude i nadále obhajovat principy života, na něž jsme v Evropě zvyklí.

Jsme na jedné lodi, připomněl Bělobrádek

Za barbarství označil útok vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Jde o barbarský teroristický čin. Za zvláště závažné považuji, že jeho cílem zjevně bylo zaútočit na svobodu slova, což je jedno ze základních práv, na nichž stojí naše civilizace,“ sdělil ČTK.

„Musíme se v Evropě společně zamyslet, jak se bránit rostoucí vlně terorismu a nenávisti. Jsme na jedné lodi a nikdo, ani my, si nemůže myslet, že je v bezpečí a hrozba násilí se ho netýká,“ dodal vicepremiér.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa činu v Paříži těsně po útoku ozbrojencůVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám