Hlavní obsah

Český obchod se zbraněmi si dal do reklamy fotku s vraždou Brita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké Mýto (Orlickoústecko)
Aktualizováno

Snímek z vraždy britského humanitárního pracovníka, kterého při samozvané popravě zabili ozbrojenci Islámského státu, použil ve své reklamě obchod se zbraněmi z Vysokého Mýta na Orlickoústecku. V úterý na případ upozornil Český rozhlas - Radiožurnál (ČRo). Reklamou se zabývá živnostenský úřad.

Foto: repro Český rozhlas

Tato reklama na útočné pušky se objevila v lednovém čísle časopisu Střelecká revue.

Článek

Zatím není jasné, zda obchod porušil zákon, ale pokud se přečin prokáže, může firma podle rozhlasu dostat až dvoumiliónovou pokutu.

Reklama na útočné pušky v lednovém čísle časopisu Střelecká revue ukazuje záběr z popravy Davida Hainese, zveřejněné loni radikály z hnutí Islámský stát (IS).

Islámský stát sťal dalšího zajatce, tentokrát Brita

V inzerátu je snímek klečícího Brita v oranžovém a ozbrojence IS v černém. Fotku doplňuje nápis "S holýma rukama můžete být brzy na kolenou" a text informující čtenáře, že vysokomýtský obchod Zelený sport nabízí největší výběr kalašnikovů v "křesťanské Evropě".

Mělo to pobavit

Zadavatel reklamy a jednatel firmy Zelený sport Martin Rudolf řekl Radiožurnálu, že inzerát měl lidi pobavit.

"Cílí na skupinu sportovních střelců. Měl je pobavit a zaujmout něčím, co je dneska frekventované a mediálně známé," prohlásil.

Foto: repro Český rozhlas

Tato reklama na útočné pušky se objevila v lednovém čísle časopisu Střelecká revue.

Reklamou se nyní zabývá krajský Živnostenský úřad a Rada pro reklamu. "Podle toho, co jsme měli možnost vidět, mohl být porušen zákon o reklamě. Živnostenský úřad provede kontrolu, a v případě, že shledá porušení, zahájí se zadavatelem reklamy správní řízení," oznámil rozhlasu mluvčí úřadu Dominik Barták.

"Reklama nesmí být v rozporu s dobrými mravy, nesmí urážet náboženské a politické vyznání, nesmí vyvolávat strach," doplnil.

Anketa

Připadá vám reklama s fotografií z vraždy zábavná?
Ano
10,2 %
Ne
89,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10541 čtenářů.

Související témata

Foto: Reuters

Příslušníci náboženské sekty jazídů prchají před sunnitskými radikály, kteří obsadili město Sindžár.

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Reklama

Výběr článků

Načítám