Hlavní obsah

Kontroly čadících kotlů jsou znovu ve hře

Právo, Jan Martinek

Úředníků, kteří budou kontrolovat, čím doma topíme v kotli, se možná dočkáme už od příštího roku. Ministerstvo životního prostředí plánuje oprášit nápad, o kterém debatovala už vláda Petra Nečase (ODS), ale tehdejší ministr Tomáš Chalupa jej nedotáhl do konce.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Kontrolu topných paliv v domácnostech má nějak legislativně ošetřenou 13 z 22 evropských zemí (Ilustrační foto).

Článek

K tomu má našlápnuto Richard Brabec (ANO), který hodlá do novely zákona o ochraně ovzduší vložit paragraf o kontrole domácích topenišť. Ta by neprobíhala paušálně, ale pouze v případě podezření, že někdo topí, čím nemá, a znečišťuje tím ovzduší. Kontrolu by podle ministerstva prováděli úředníci za asistence městské policie.

Zelenou mu dávají i ústavní právníci, kteří se domnívají, že by se tak neporušovala domovní svoboda, před čímž varuje opozice. „Na rok 2016 je naplánována široká novela zákona o ochraně ovzduší a v jejím rámci zvažujeme i tuto možnost,“ řekl včera Právu Brabec.

„V novele bude návrh, že bude možné zkontrolovat obsah kotle. Bude se tak dít na základě opakovaných deliktů,“ doplnila Brabcova mluvčí Petra Roubíčková.

Zákonnou úpravu má více zemí v Evropě

MŽP vypracovalo analýzu, ve které zvážilo několik možností, jak se vypořádat s těmi, kdo topí ilegálním palivem, a doporučuje právě kontrolu domácností.

„Domníváme se, že je potřeba se znovu zabývat otázkou možnosti zavedení kontrol spalovacích stacionárních zdrojů i v soukromých obydlích,“ píše se v analýze, kterou má Právo k dispozici.

Z ní také vyplývá, že kontrolu topných paliv v domácnostech má nějak legislativně ošetřenou 13 z 22 evropských zemí, ministerstvem oslovených, například Švédsko, Rakousko, Německo či Itálie. MŽP rovněž oslovilo několik advokátních kanceláří, aby zákon připravilo tak, aby nebyl ve střetu s nedotknutelností obydlí.

Právníci jsou pro

„Je zřejmé, že kontrola provozování spalovacího zdroje v domácnosti by neměla být prováděna na základě svévole, tzn. kdykoliv a bezdůvodně u libovolně vybraného subjektu, ale pouze na základě důvodného podezření na porušování povinností,“ stojí v analýze.

Že by zákon nebyl v rozporu s ústavou, si myslí i právník Jan Kysela. „Ústavní úprava umožňuje určité typy prolomení domovní svobody, například co se týká ochrany veřejného zdraví. Pokud to nebude paušální, ale opřené o kvalifikované podezření, pak taková myšlenka není zavrženíhodná. Záleží ale na legislativní úpravě,“ řekl Právu Kysela.

Podobně mluví i šéf Legislativní rady vlády a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

„Je potřeba přemýšlet o tom, jak zajistit, aby jeden bezohledný člověk neznečišťoval celou obec. Například v zimě to dokáže i jeden komín,“ informoval Právo.

„Musíme vést debatu, jak bude zaručeno, aby se zbytečně nepoškozovala práva jednotlivců nad nezbytnou míru. Jakýkoliv záměr musí být proveden ústavně komfortně,“ dodal.

Kontroly mohou narušit svobodu

Naopak opoziční politici se bojí toho, aby úředníci zbytečně nestrkali nos do soukromí domácnosti.

„Nemyslím si, že je dobré, aby úředníci kontrolovali, čím doma lidé topí. Výrazně to naruší osobní svobodu,“ míní například předseda poslanců Úsvitu Radim Fiala.

„Lepší je podle mě dávat dotace na nové kotle, což už ministerstvo dělá. Přestože vím, že se například na Ostravsku topí „raketami“. Ty obsahují dehet a pneumatiky, je potřeba těm lidem spíše pomoci, ne na ně jít s bičem,“ myslí si Fiala.

Stát by měl ctít soukromí

Stejná slova volí i expert ODS na životní prostředí, poslanec Jan Zahradník.

„Souhlasím s jakoukoliv informační kampaní, osvětou a propagandou, a dokonce i s kotlíkovými dotacemi. Po pravdě si ale neumím představit, že bude revizor, který by chodil po domech, zvonil by a kontroloval, čím topí v kamnech. To je nepředstavitelné. Stát by měl ctít soukromí, pokud k jeho narušení nejsou důvody dané zákonem. I policista potřebuje povolení k prohlídce,“ míní Zahradník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám