Hlavní obsah

Na Semilsku a Jablonecku hrozí ledovka, silnice namrzají i jinde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před ledovkou na několika místech na Semilsku a Jablonecku v sobotu varovali silničáři. Jih Čech v noci zasáhly sněhové přeháňky, ve vyšších polohách je na silnicích slabá vrstva sněhu. Také na některých horských cestách na východě Čech může řidičům jízdu zkomplikovat vrstva zledovatělého sněhu. Silnice mohou namrzat také ve Středočeském a Zlínském kraji, námraza hrozí i na jižní Moravě.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

S ledovkou na silnicích by řidiči měli počítat na vjezdu do Kořenova na Jablonecku. Hrozí také v obci Vítkovice na Semilsku. Silnice prvních tříd jsou většinou holé, vlhké a sjízdné bez omezení. V horských úsecích silnic nižších tříd leží místy zbytky sněhu kryté posypem.

Ostatní silnice na severu Čech jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Silnice v Olomouckém kraji jsou v sobotu ráno sjízdné, ve vyšších polohách Jesenicka a Šumperska je ale na vozovkách místy ujetá vrstva sněhu nebo zbytky rozbředlého sněhu.

Zbytky rozbředlé sněhové kaše jsou na silnici přes Červenohorské sedlo. Nesouvislá vrstva ujetého sněhu s posypem je pak na silnic z Dědřichova na Rejvíz. Zbytky ujetého sněhu jsou také na méně důležitých cestách ve vyšších polohách Šumperska.

Některé silnice ve Zlínském kraji mohou ráno namrzat, řidiči by proto měli jezdit opatrně. Na Vsetínsku jsou hlavní silnice ráno holé a mokré, ve vyšších polohách je na nich místy vrstva zledovatělého nebo rozbředlého sněhu s posypem.

Kvůli možnému namrzání vozovek se musejí mít na pozoru také řidiči na jižní Moravě. Silnice jsou mokré a teploty se pohybují kolem nuly. Zvýšenou opatrnost doporučují silničáři na silnicích druhé a třetí třídy.

Dálnice a silnice první třídy jsou holé a mokré, tedy sjízdné bez omezení. Riziko namrzání je vyšší na okresních silnicích, a to zejména na Blanensku a Vyškovsku. Komplikaci představuje také silný vítr.

Na jihu Čech byly v noci sněhové přeháňky na Prachaticku a na Českokrumlovsku. Ve vyšších polohách tam silnice pokrývá slabá vrstva sněhu pokrytá posypem.

Náledí se tvořilo hlavně v okrese Jindřichův Hradec. Řidiči by měli jezdit s opatrností v celém kraji, silnice mohou být namrzlé i lokálně.

Středočeské silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Rychlostní silnice jsou mokré po chemickém ošetření, vozovky nižších tříd jsou většinou holé a mokré a mohly by namrzat. Na Benešovsku, Příbramsku, dálnici D1 a rychlostních silnicích R1 a R4 si řidiči mají dávat pozor na silný vítr.

Policie po ránu zaznamenala ledovku například mezi obcemi Nepřevázka a Dobrovice na Mladoboleslavsku.

Na horských cestách na východě Čech jízdu řidičům místy komplikuje vrstva zledovatělého sněhu, všechny silnice jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné.

Zledovatělá sněhová vrstva je například na cestě z Temného Dolu do Horní Malé Úpy na Trutnovsku, silničáři motoristům doporučují zimní výbavu. Zledovatělý sníh je také na některých cestách v Orlických či Železných horách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám