Hlavní obsah

Hlasuj, jak ti řeknu, a dostaneš práci. Tak se uplácelo při volbách v Nejdku

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Hlasuj pro konkrétního člověka, já ti na oplátku seženu práci. Tak měl podle policistů ovlivňovat letošní říjnové komunální volby v Nejdku na Karlovarsku 46letý muž. Policisté už ho obvinili z trestného činu maření přípravy a průběhu voleb a referenda, za který mu hrozí až tři roky vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Jednání se měl obviněný muž dopustit v pátek 10. října 2014. V úmyslu ovlivnit výsledek voleb do zastupitelstva města Nejdek ve prospěch jednoho kandidáta nabídl 24letému muži, že mu sežene zaměstnání, pokud bude volit určitého člověka,“ uvedla ve středu policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Oslovený muž nabídku předal i své přítelkyni. Obviněný je poté svým autem převezl přímo před volební místnost. Během cesty jim vysvětlil, jak a pro koho mají hlasovat. Jméno obviněného muže, případně politika, kterého měli lidé volit, policisté nezveřejnili.

Bližší informace zatím nemají ani představitelé města. „Nevím, o koho by se mohlo jednat. Že byl někdo obviněn policií, je pro mě nová informace,“ reagoval na dotaz Práva místostarosta města Jan Tóth z Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM).

Volby v Nejdku vyhrálo hnutí ANO, které ale nakonec skončilo v opozici. Vládnoucí koalici utvořily Strana zelených, HNHRM, ČSSD a Strana svobodných občanů.

Zakázka za půl miliardy

Předešlý starosta Vladimír Benda ve volbách vyhořel. Jeho Sdružení nestraníků v patnáctičlenném zastupitelstvu ukořistilo jeden mandát.

Přesto končící radní v Nejdku chvíli po volbách schválili tendr za půl miliardy korun. Kontroverzní veřejnou zakázku na svoz a likvidaci odpadu a údržbu městských cest až na dvacet let vyhrála nejdecká pobočka firmy AVE CZ. Ta město uklízela už před vyhlášením nového tendru. Zakázku před volbami kritizovala nezisková nevládní organizace Transparency International bojující proti korupci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám