Hlavní obsah

Na Moravě padaly teplotní rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na jižní Moravě a na Zlínsku padaly ve středu teplotní rekordy. Nejvyšší teplotu meteorologové zaznamenali v Lednici na Břeclavsku, kde naměřili 11,8 stupně Celsia. Rekordy padly i v Dyjákovicích na Znojemsku a ve Strání na Uherskohradišťsku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Počasí bylo nezvykle teplé.

Článek

Teplota v Lednici byla o půl stupně vyšší než dosavadní rekord z roku 1967.

V Dyjákovicích vyšplhala hladina rtuti v teploměru na 11,3 stupně Celsia, což je o stupeň více než loni na Štědrý den, řekla Ivana Záluská z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Ve Strání na Uherskohradišťsku naměřili rovných 11 stupňů, dosavadní štědrodenní maximum tam činilo 10,2 stupně, které naměřili v roce 2009. „Na jiných stanicích rekordy ale překonány nebyly. Nejvyšší hodnotu mají Vizovice 12,5 stupně Celsia z roku 1958,” poznamenala Záluská k situaci na Zlínsku.

Počasí na jižní Moravě připomíná v těchto dnech spíše podzim než zimu. Rekordy padaly na jihu Moravy už v úterý. Nejtepleji bylo v Pohořelicích na Brněnsku, kde meteorologové naměřili 13,1 stupně Celsia. Padly i teplotní rekordy na stanicích v Kroměříži a ve Starém Městě. [celá zpráva]

Podle meteorologů se ale v noci na čtvrtek začne ochlazovat a teplé počasí skončí. Ve čtvrtek teplota v kraji dosáhne nejvýše sedmi stupňů a v noci na pátek bude i mrznout.

Mrznout by mělo i celý příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám