Hlavní obsah

Hovory z Lán zřejmě končí, Zeman je nechce předtáčet

Praha
Aktualizováno

Rozhlasový pořad s prezidentem republiky Hovory z Lán v Českém rozhlase zřejmě skončí. Generální ředitel ČRo Peter Duhan rozhodl, že má být vysílán jako předtáčený, a informoval o tom prezidenta Miloše Zemana dopisem. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček sdělil, že hlava státu na to nepřistoupí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman v jednom z minulých natáčení

Článek

Předtáčení nebo zpoždění pořadu, v němž na počátku listopadu prezident hovořil vulgárně, Zeman odmítl už dříve, při osobním setkání s generálním ředitelem rozhlasu, které se konalo ve středu 10. prosince.

"Příští Hovory z Lán budou vysílány jako předtáčené, to je poslední rozhodnutí vedení ČRo. S tím jsem seznámil pana prezidenta v dopisu, který jsem mu zaslal v pátek. Neznám ještě jeho stanovisko, ale lze předpokládat, že s největší pravděpodobností na tuto možnost nepřistoupí, a tím pořad Hovory z Lán jako formát zanikne," řekl internetové televizi DVTV Duhan.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí ČRo Jiří Hošna v pondělí Právu sdělil, že vedení rozhlasu musí respektovat usnesení Rady ČRo, které se týká Hovorů z Lán. Jinak by rozhlas porušil mediální zákon a svůj vlastní kodex. „Pokud nám pan prezident písemně odpoví, že na předtáčení nepřistoupí, bude pořad zrušen nebo pozastaven,“ dodal Hošna.

Miloš Zeman nešetřil v Lánech vulgarismy. Český rozhlas zveřejnil upravenou verziVideo: Český rozhlas

Zeman v posledních Hovorech z Lán použil několik vulgarit, za což byl kritizován. Podle Rady ČRo rozhlas odvysíláním hovorů porušil zákon i kodex Českého rozhlasu.

Rada ČRo uznala výjimečnost situace, kdy svou roli hrálo překvapení a respekt k hlavě státu. Do budoucna rozhlas vyzvala, aby u Hovorů z Lán svůj kodex respektoval.

Hovory z Lán se vysílaly do listopadu nepravidelně, zhruba jednou za čtvrt roku vždy v neděli podvečer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám