Hlavní obsah

Lidé si připomínají památku Václava Havla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidé si ve čtvrtek připomínají třetí výročí úmrtí prezidenta Václava Havla. Od rána nosí svíčky na Vinohradský hřbitov, kde je Havel pohřben, ale i k jeho chalupě na Hrádečku na Trutnovsku.

Lidé uctívají památku bývalého prezidenta Václava HavlaVideo: Novinky

 
Článek

Havla si veřejnost připomíná i na pražském Václavském náměstí, kde vzniklo ze svíček improvizované srdce coby symbol Havlova odkazu.

Lidé si připomínají památku Václava HavlaVideo: Novinky

Také u stodoly chalupy na Hrádečku je kromě svíček například zhruba metr vysoká dřevěná plastika s vyřezaným srdcem. Na plotě jsou umístěna červená srdce, na jednom z nich je nápis Děkujeme a nezapomínáme, pane prezidente.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Po smrti dramatika a prezidenta Václava Havla se zvýšil zájem čtenářů nejen o jeho hry, ale také o biografie nebo fotopublikace.

Během dopoledne dorazil na Hrádeček zapálit svíčku například advokát Marek Dian z Hostinného na Trutnovsku. "Jezdím sem pravidelně, účelem je uctít Václava Havla jako symbol revoluce a lepších časů, alespoň pro mě a pro řadu mých přátel," řekl Dian, který Havla považuje za mimořádnou osobnost, která v dnešní politice chybí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hrob bývalého prezidenta Václava Havla na Vinohradském hřbitově v v předvečer třetího výročí jeho úmrtí

"Pan Havel měl značný přesah, nejen politický, ale zejména morální a myslím si, že náš národ a stát by si lidí jako Václav Havel měl vážit. Neměli jsme jich mnoho a určitě jich mnoho ani mít nebudeme," řekl Dian.

Havla si dnes lidé připomínají také například prostřednictvím akce s krátkými kalhotami, která připomíná Havlovo vystoupení na vojenské přehlídce s povytaženými nohavicemi.

Foto: David Taneček, ČTK

Exprezidenta Václava Havla, který před třemi roky zemřel na chalupě na Hrádečku na Trutnovsku, připomínají na tomto místě desítky zapálených svíček a různých srdcí.

V kostele sv. Anny, z nějž Havel se svou ženou Dagmar budovali společenské centrum Pražská křižovatka, bude v 18.00 kardinál Dominik Duka sloužit za Havla zádušní mši.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám