Hlavní obsah

Ministerstvo zastaví pražské stavební předpisy

Praha

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pozastaví účinnost současných pražských stavebních předpisů. Platit místo nich budou obecné vyhlášky jako jinde v Česku. Novinářům to po středečním jednání s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (obě ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo pro místní rozvoj

Článek

Pravděpodobně bude mít hlavní město na vypracování nových předpisů půlroční lhůtu. Pokud vznikne městu kvůli prodlení škoda, bude Krnáčová hledat viníky.

„Praha v průběhu 60 dní nepřijala takovou nápravu, kterou MMR dává garanci, že pražské stavební předpisy budou opravdu napraveny, proto ministerstvo přistoupilo k tomu, že pražské stavební předpisy zastavíme," řekla Šlechtová. Rozhodnutí o pozastavení by mělo být doručeno do úterý 23. prosince.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozhodnutí rady hlavního města o vypracování novely stavebních předpisů není podle Šlechtové dostatečnou garancí, že k nápravě skutečně dojde. Podle ministerstva byly ve stavebních předpisech tři nedostatky: chybějící notifikace předpisů Evropskou komisí a téma teploty vozovky a osvětlení a oslunění.

„Po mém dnešním jednání s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou nás čeká nelehký úkol. Máme přibližně půl roku na to, aby se zpracovala novela pražských stavebních předpisů. Praha se bude do přijetí nových předpisů řídit obecnými předpisy," uvedla primátorka Adriana Krnáčová v prohlášení.

Nesouhlas s regulací reklamy

Podle ní nese za současnou situaci vinu vedení hlavního města. „Pokud městu vznikne škoda, budeme určitě hledat viníky a žádat náhradu u těch, kteří škodu způsobili," dodala Krnáčová.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Nově zvolená pražská primátorka Adriana Krnáčová

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, byly schváleny minulou radou města pod vedením primátora Tomáše Hudečka. Platné jsou od října, ale ještě před tím vyvolaly bouřlivou debatu.

Silnou mediální kampaň kvůli nim vyvolala billboardová lobby. Ta nesouhlasila s regulací reklamy, kterou předpisy přinesly. Ministerstvo mělo následně připomínky a vyžádalo si od hlavního města úpravu předpisů.

Doba pro vypořádání připomínek uplynula v pondělí. Po pozastavení předpisů platí pro výstavbu v Praze obecný stavební zákon a zákon o hlavním městě Praze.

Reklama

Související články

Praha upraví sporné stavební předpisy

Pražský magistrát vyhoví připomínkám ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a vypustí z městských stavebních předpisů sporné pasáže, které nahradí odkazy na...

Výběr článků

Načítám