Hlavní obsah

Zvířatům ze zadlužené táborské zoo hrozí jatka

Právo, Stáňa Seďová, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Zvířata v zadlužené táborské soukromé zoologické zahradě Větrovy přežívají v hrůzných podmínkách. Zoo už nemá ani na krmivo, ani na energie. Dluhy se vyšplhaly na desítky miliónů korun. Ředitel zoo Libor Hrubý žádal od města Tábor pět miliónů, což v úterý radnice odmítla. Zvířata chce nyní prodat – skončí u soukromníků nebo na jatkách.

Foto: David Veis, ČTK

Zoologická zahrada Tábor - Větrovy

Článek

„Něco takového si v historii vážně nepamatuji, že by se stalo. Tato zoologická zahrada je soukromá, sice s licencí od ministerstva životního prostředí, ale nepatří do Unie českých a slovenských zoologických zahrada (UČSZZ) z mnoha důvodů. Nicméně rada unie se rozhodla, že požádá své členy, tedy jednotlivé zahrady, aby v případě potřeby zajistili péči o tato zvířata,“ prohlásil předseda unie a ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s tím, že jsou schopni se zvířat bezprostředně ujmout.

Prodat? Do zoo ne

Ředitel Zoo Větrovy do konce měsíce tedy ukončí provoz a zvířata podle svých slov rozprodá.

Preferovat chce zoologické zahrady a různé parky s akreditovanými chovateli. Jenomže to, ať to zní jakkoli hezky, nepůjde.

„Zoologické zahrady se zvířaty standardně neobchodují, takže tam zvířata bude prodávat těžko. Existují mezi zahradami různé programy a zvířata se vyměňují, půjčují nebo dávají darem. Chápu, že v tomto případě jde o zisk a umazání dluhů, a to potom znamená, že zvířata půjdou do soukromých chovů, cirkusů nebo na jatka. To bohužel, jako jejich majitel, pan Hrubý opravdu může,“ komentoval budoucnost stovek zvířat Bobek.

Foto: David Veis, ČTK

Zoologická zahrada Tábor - Větrovy

„To, co se v Táboře děje, je důsledkem nedostatečného zákona o zoologických zahradách. Tuto licenci od ministerstva životního prostředí totiž není vůbec těžké získat a v nejhorších případech to může dopadnout až takto,“ dodal.

UČSZZ podle něho nabídla pomoc Krajské veterinární správě, která kvůli podezření z týrání zvířat už začala shánět náhradní péči zhruba pro osmdesát druhů zvířat. Podle očitých svědků zvířata v táborské Zoo Větrovy doslova živoří.

V areálu se pohybují tygři, bizoni i například medvědi za plotem jen z běžného pletiva. Kromě toho, že ředitel nemá na platy zaměstnanců, už mu nezbývá ani na krmivo nebo elektřinu.

Policie ředitele vyšetřuje

Samotná stavba zahrady je zatížena mnoha chybějícími povoleními a během šestiletého provozu v tomto duchu to soukromá instituce dopracovala k desetimiliónovým dluhům a několika soudním sporům.

Foto: David Veis, ČTK

Majitel zoologické zahrady Tábor - Větrovy Libor Hrubý s mládětem tygra ussurijského na snímku z roku 2011

O Hrubého se také zajímá policie. Podle kriminalistů jako podnikatel okradl stavební firmu o 46 miliónů korun. Za peníze, které údajně nezaplatil, si nechal postavit ranč a zoo.

Ředitel se obrátil na radu města Tábor s tím, že situaci by vyřešila částka 4,7 miliónu korun. „Čekal jsem, že se město poskyt­ne půjčku na platy zaměstnanců. Situace, kdy čeká, až začnou zvířata trpět, a teprve potom začne z nařízení krajské veterinární správy konat, je pro nás neúnosná,“ postěžoval si Hrubý.

Podle něho za současnou situací stojí chybná rozhodnutí stavebních úřadů v Táboře a na jihočeském krajském úřadě, které odmítly zoo schválit dodatečné stavební povolení.

Starosta Tábora Jiří Fišer (Tábor 2020) nařčení ředitele zoo odmítá a zdůvodňuje zamítnutí jeho žádosti: „Nikdo si nedovolí dávat peníze do společnosti, která je v úpadku a v insolvenčním řízení,“ konstatoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Zoo v Táboře končí, zvířata rozprodá

Táborská zoologická zahrada k Novému roku skončí, a začíná proto rozprodávat zvířata. Chová asi 80 druhů. Důvodem uzavření je insolvence společnosti vlastnící...

Výběr článků

Načítám