Hlavní obsah

Jourová chce přesvědčit ministry za ANO k přijetí kvót pro ženy

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Eurokomisařka Věra Jourová navštívila v pondělí dopoledne v Praze jednání vlády, která nedávno potvrdila své záporné stanovisko k evropské směrnici, jež má zavést genderové kvóty pro obsazování dozorčích rad velkých firem. Proti přitom před týdnem hlasovali hlavně její bývalí vládní kolegové z ANO. Jourová se je bude snažit v následujících dvou měsících přesvědčit, aby změnili názor.

Foto: Petr Horník, Právo

Eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová

Článek

Evropská směrnice pro umístění žen v dozorčích radách firem, které obchodují na burze, je jednou z priorit Jourové coby komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví.

„Má za cíl tlačit na firmy, aby průběžně řešily takzvanou diverzitu v dozorčích radách, to znamená, aby v dozorčích radách byl rozumný poměr obou pohlaví,“ přiblížila komisařka a dodala, že směrnice není zaměřená pouze na dosazení žen do dozorčích rad, ale na vyvážené zastoupení obou pohlaví.

Budu přesvědčovat členy vlády z hnutí ANO
Věra Jourová

Jenže proti takové směrnici stojí ministři za hnutí ANO, kterého je Jourová členkou. Když vláda minulé pondělí jednala o přehodnocení stanoviska k této otázce, byli pro jen ministři za ČSSD. [celá zpráva]

„Budu přesvědčovat členy vlády z hnutí ANO,“ přiznala Jourová na pondělní tiskové konferenci. „Ráda bych se v této věci posunula,“ uvedla.

Zatímco toto pondělí pouze formálně požádala českou vládu o podporu v této záležitosti, v následujících dvou měsících se bude snažit jednotlivé nesouhlasící ministry přesvědčit.

Přesvědčovat ale bude muset také jiné země, které se vyslovily nesouhlasně. „Především budu ještě jednat s Německem a Nizozemskem,“ naznačila.

Evropský prokurátor

Přijetí směrnice přitom považuje za důležité. Studie podle ní dokazují, že firmy s rovnějším zastoupením pohlaví v dozorčích radách jsou schopny lépe předvídat krizové situace a čelit jim. Upozornila také, že za italského předsednictví doznala směrnice značných změn, které dávají členským státům výrazný prostor pro vlastní nastavení parametrů a sankcí za jejich nedodržení.

Ministři za ANO ji ale svým postojem nepřekvapili, věděla, že jsou dlouhodobě proti kvótám. V pondělí prý nebyla příležitost k argumentům, které si šetří až na první dva měsíce příštího roku.

Jourová jmenovala také další své priority. Jednou z nich bude prosazení zavedení tzv. evropského prokurátora pro potírání trestných činů poškozujících finanční zájmy EU, jako jsou podvody s dotacemi a podobně.

Podle ní je to potřebná instituce a je potřeba zejména rozptýlit obavy, že taková osoba zasáhne do samotných trestních procesů členských zemí, neboť v každé z nich jsou tyto procesy rozličné. „Mám ambici nad ně nastavit centrální úroveň,“ uvedla.

Další její prioritou v Evropské komisi je sladění soukromého a pracovního života matek a otců po dobu trvání péče o děti. Chce zavést konkrétní opatření ve smyslu lepšího přístupu rodičů na trh práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám