Hlavní obsah

Sněmovna souhlasí se zrušením Vojenského újezdu Brdy

– Praha • Aktualizováno

Poslanecká sněmovna v pátek souhlasila s novelou, která od 1. ledna příštího roku ruší Vojenský újezd Brdy. Pro normu hlasovalo 99 ze 176 přítomných poslanců, 45 jich bylo proti. Návrh nyní posoudí Senát.

Foto: Petr Blahuš , Právo

Brdy

Článek

Proti rušení újezdu Brdy vystupuje Středočeský kraj, naopak Plzeňský kraj zánik podporuje. Záměr ve sněmovní debatě rozdělil podle krajské příslušnosti zejména poslance sociální demokracie.

Středočeši pochybují o tom, že bude včas dokončena pyrotechnická očista území, a obávají se developerské činnosti a znečištění vodních zdrojů. Jsou taky proti změnám hranic mezi Středočeským a Plzeňským krajem, kterému má část území připadnout. Středočech Václav Zemek (ČSSD) podotkl, že hranice by se měly měnit pouze po dohodě regionů.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Vojenský újezd Brdy

„Mrzí mě, že je to postaveno jako spor dvou krajů,” uvedl Václav Votava (ČSSD) z Plzeňského kraje. Podle něho je navrácení katastrů do historických hranic oprávněné i kvůli zásobám pitné vody pro tamní obce a možné stavbě protipovodňových opatření. „Vojenský újezd Brdy je naprosto zbytná záležitost,” uvedl Votavův stranický a regionální kolega Igor Jakubčík. Když armáda říká, že prostor nevyužívá a nepotřebuje jej, neměl by se jí podle něho vnucovat.

Stropnický je spokojený

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na tiskové konferenci uvedl, že Sněmovna rozhodla správně. „Je to takový malý historický okamžik,“ řekl. „Vracíme historické hranice krajů do té podoby, která byla do roku 1949, která je organická a přirozená.“

Podle něj území ztratilo účel určení, armáda prý nepotřebuje újezdy dimenzované pro 115 tisíc vojáků. „V současné situaci je naprosto nadbytečný,“ podotkl. Námitky oponentů pokládá za irelevantní.

Zdůraznil, že Česká republika je v současnosti jednou z evropských zemí, která má největší podíl vojenských újezdů. Na jednoho vojáka podle něj připadá pět hektarů, zatímco běžný průměr v Evropě činí 1,1 hektaru.

Stropnický upřesnil, že v současnosti probíhá pyrotechnická očista oblasti, která potrvá do konce roku 2017. Postupně se budou přístupné oblasti zvětšovat s tím, jak bude očista postupovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám