Hlavní obsah

Český vědec ze dne na den oslepl kvůli nenápadné, ale zákeřné chorobě

Právo, Stáňa Seďová

Před pěti lety si prožil 80letý docent Josef Zahradníček peklo. Byl vědecký pracovník, který psal posudky vědeckých prací. Ze dne na den mu však život změnila zákeřná, věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD).

Foto: Profimedia.cz

Lidé by měli jít k očnímu lékaři vždy, když mají pocit, že se jim náhle zhoršil zrak.

Článek

„Jeden den jsem skvěle četl, psal posudky vědeckých prací – a druhý den jsem nemohl přečíst ani jmenovku. Bylo to jako blesk z čistého nebe,“ svěřil se s bolestnými vzpomínkami Právu Josef Zahradníček.

„Lékař mi řekl, že se jedná o věkem podmíněnou makulární degeneraci a že je to neoperovatelné. Že se s tím zkrátka nedá nic dělat. Pokusil se to zbrzdit injekcemi, ale na těch jsem byl dvakrát nebo třikrát a bylo to tak bolestivé a stresující, že už jsem to pak znovu nepodstupoval,“ dodal Zahradníček.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Aktivní vědecký pracovník se se zprávou, že trvale oslepne, vyrovnával těžko. Dokonce si dvakrát málem sáhl na život. „Z ničeho nic jsem nemohl číst, psát a viděl jsem jen obrysy v dálce. Skutečně jsem přemýšlel o tom, že si vezmu život.

Mám sto kilometrů od Prahy chatu a tam cirkulárku. Tak jsem to chtěl skončit. Ale pokaždé byl se mnou můj pes, který je na mne citově vázán. A když jsem cirkulárku pustil, koukl se na mě a já jsem věděl, že ho tu nemohu nechat. Sebral jsem poslední síly a vyhledal psychiatra. Nesmírně mi pomohl,“ popsal nejtěžší období, které trvalo tři měsíce, pacient.

Okradli ho v MHD

Sám říká, že od sebevraždy ho odvrátila víra v boha, jeho pes a psychiatr. Pak přišla ovšem další trpká zkušenost.

„Samozřejmě mám bílou hůlku, ale jezdím po Praze a sám se pohybuji i v MHD. A stalo se mi, že mne mezi Staroměstskou a Můstkem okradli. Vzali mi peněženku i se všemi doklady. A když jsem šel na policii, říkali, že takových případů řeší hodně. Že tito zloději si záměrně vybírají nevidomé nebo jinak postižené lidi. To je neuvěřitelný hyenismus,“ zlobí se Zahradníček.

Zákeřná oční choroba se zpočátku projevuje nenápadně – špatným viděním za tmy nebo mírným zhoršením viditelnosti barev. A především lidé s brýlemi často tyto příznaky lehce přehlédnou. Včasné rozpoznání nemoci také brání fakt, že VPMD zpravidla postihne nejdříve jedno oko.

Důležitá prevence

„Existují dva typy VPMD – tzv. vlhká a suchá forma. Suchá forma je nejčastější typ onemocnění, kterým trpí přibližně 85 procent pacientů. Vlhká forma není tak častá, ale je o to nebezpečnější, protože stojí za většinou případů trvalé ztráty zraku,“ říká Miroslav Veith z Oftalmologické kliniky FN Královské Vinohrady.

Do dnešního dne však stále nebylo zcela odhaleno, co je příčinou této choroby.

Rizikovými faktory jsou věk nad padesát let, rodinná zátěž, pohlaví – ženy mají riziko vyšší, světlé oči, vysoký krevní tlak či vysoká hladina krevních tuků.

Uchránit se oslepnutí je podle lékaře nejefektivnější preventivními prohlídkami u očních lékařů. „Včasným odhalením tohoto onemocnění můžeme díky moderním technologiím postup makulární degenerace mnohdy nejen zastavit, ale zrakovou ostrost dokonce i zlepšit. Pokud je vám více než 50 let, měli byste ke svému očnímu lékaři zajít vždy, když cítíte, že se vám i mírně zhoršil zrak,“ radí Veith.

Anketa

Chodíte pravidelně k očnímu lékaři?
ano
44,7 %
jen občas
22,3 %
nechodím tam vůbec
33 %
Celkem hlasovalo 4191 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám