Hlavní obsah

ANO podpoří růst platů ústavních činitelů o jedno procento

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanecký klub hnutí ANO podpoří nárůst platů ústavních činitelů pro příští rok o jedno procento, jak původně navrhovala vláda. Hnutí o tom informovalo v pondělní tiskové zprávě. ANO chce zároveň dál debatovat o tom, aby zákonodárci nemuseli pravidelně rozhodovat o stanovování mezd prezidenta, členů vlády, ale i poslanců a senátorů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

Sněmovní rozpočtové a sociální výbory navrhly návrat k automatickému výpočtu podle mezd v nepodnikatelské sféře. Pro příští rok by to znamenalo zvýšení platů politiků o 14,4 procenta. Proti tomu se už předminulý týden postavilo vedení ČSSD, tedy nejsilnější vládní strany. Pokud by se do konce roku nepodařilo schválit žádné úpravy, platy by vzrostly po několikaletém zmrazení automaticky o více než čtvrtinu.

"Vzhledem k tomu, že nebyla dodržena původní dohoda všech parlamentních stran, budeme podporovat vládní návrh a budeme dále hledat řešení tak, abychom tuto diskusi nemuseli vést každý rok," sdělil po jednání klubu předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Podle poslance ANO Martina Kolovratníka by se měl systém stanovování platů dotáhnout příští rok.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pondělí uvedl, že pokud by se nepodařilo normu do konce roku projednat, vyvolá v lednu mimořádnou schůzi Sněmovny.

S návrhem na nějaké výraznější zvýšení platů politiků nesouhlasí ani prezident Miloš Zeman. Pokud by od ledna měly stoupnout o 14 procent, uvedl, že zákon by vetoval.

Zeman hovořil o růstu 3,5 procenta, stejné zvýšení navrhoval už dříve i Sobotka.

Případné prezidentovo veto by ale v důsledku vedlo k 26procentnímu zvýšení platů. Vetovaný zákon by totiž Sněmovna nestihla do konce roku znovu projednat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám