Hlavní obsah

Po omluvě se akademici Karlovy univerzity s rektorem smířili

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Akademická obec Univerzity Karlovy se po sporu kolem demonstrace 17. listopadu zklidňuje. Poté, co se rektor Tomáš Zima omluvil za odsudky vyslovené vůči demonstrantům, dočkal se od vzbouřenců poděkování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Zima, rektora Univerzity Karlovy

Článek

„Děkujeme za Vaši odpověď i za slova omluvy demonstrujícím na Albertově dne 17. listopadu letošního roku. Těchto slov si vážíme,“ uvedli iniciátoři původní výzvy Zimovi Václav Němec, Štěpán Špinka a Štěpán Holub.

„Chápeme, že zvláště ve věcech veřejných může být velmi obtížné určit, jaké jednání je v konkrétní situaci náležité. O to více je však podle našeho přesvědčení důležité rozlišovat mezi podstatným a nepodstatným a s rozhodností bránit základní demokratické principy a hodnoty tam, kde jsou ohroženy,“ stojí dále v otevřeném dopise.

Podle autorů by akademická obec měla jít příkladem, což by se prý mělo odrazit také na výběru řečníků a pozvaných osob u ceremoniálu. Akademiky totiž pobouřilo, že studentské vůdce zastupoval na ceremonii na pražském Albertově advokát Miroslav Jansta.

Zimovi vadilo házení vajec

Akademici v pondělí zaslali Zimovi otevřený dopis, kde jej kritizovali za to, že se ohradil proti hlučným protestům adresovaným prezidentu Miloši Zemanovi. Podle akademiků bylo namístě hlasitě protestovat proti jeho politickému směřování. [celá zpráva]

Pod dopisem je podepsáno přes 80 osobností Karlovy univerzity včetně například Tomáše Sedláčka, Martina Putny, Jaroslava Flegra, děkana Fakulty humanitních studií Ladislava Benyovszkého a proděkanů Matematicko-fyzikální fakulty Jana Trlifaje a Petra Kolmana.

Zima reagoval s tím, že názorově je s akademiky zajedno a pouze se ohradil vůči házení vajec a pískotu při zpěvu studentské hymny. Omluvil se ostatním, na které kritiku vztáhnout nechtěl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám