Hlavní obsah

Nad černošickou radnicí vlaje ukrajinská vlajka na podporu Kyjeva

– Černošice

Zastupitelé Černošic vyvěsili v sobotu na tamním městském úřadě ukrajinskou vlajku. Při příležitosti výročí sametové revoluce zastupitelé považují za důležité vyjádřit se k současnému dění ve východní Evropě a k postojům některých představitelů ČR, napsal černošický starosta Filip Kořínek v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Článek

„Naším cílem je vyjádřit symbolickou podporu samostatné, nezávislé, územně celistvé a demokratické Ukrajině, nesouhlas s ostudnými výroky prezidenta ČR k ukrajinské krizi a rozhořčení nad změnou zahraničně-politického kursu ČR,” uvedl Kořínek (z místního sdružení Věci černošické).

Starosta označil za alarmující skutečnost, že se Rusko aktivně podílí na stupňování napětí na východě Ukrajiny, i když prohlašuje opak. Ruská federace se přitom v roce 1994, v rámci tzv. Budapešťského memoranda, smluvně zavázala být garantem územní celistvosti Ukrajiny, upozornil Kořínek.

Zeman zlehčuje situaci na Ukrajině

Černošickým se také nelíbí zahraniční politika ČR, její vývoj označují za odklon od idejí listopadu 89 a prezidenta Václava Havla. Zejména výroky prezidenta Miloše Zemana považují za zkreslené a účelové. Zeman podle zastupitelů města zlehčuje, překrucuje a popírá reálnou situaci na Ukrajině, stejně jako porušování lidských a mezinárodních práv ze strany Ruska.

„Považuji za velmi důležité, aby se Česká republika opět vrátila k tomu, že boj za svobodu a lidská práva je prvořadou prioritou. Vyzýváme ostatní obce a města, aby se k tomuto symbolickému gestu připojily,” dodal starosta Kořínek.

Ukrajinská vlajka bude na černošickém úřadě vyvěšena po dobu jednoho měsíce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám