Hlavní obsah

Bohoslužby k uctění sv. Anežky České se zúčastnily tisíce lidí

– Praha

Do katedrály sv. Víta na Pražském hradě se v sobotu shromáždily tisíce věřících, aby zde poděkovaly za 25 let svobody. Slavnostní bohoslužbu k uctění sv. Anežky České sloužil vatikánský státní sekretář, kardinál Pietro Parolin.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vatikánský státní sekretář Pietro Parolin při bohoslužbě v katedrále sv. Víta.

Článek

Bohoslužby ve zcela zaplněném chrámu se účastní také prezident Miloš Zeman, někteří členové vlády, poslanci a zástupci diplomatického sboru, rodina zesnulého bývalého prezidenta Václava Havla i skupina rektorů a děkanů, někteří političtí vězni a signatáři Charty 77.

Druhý nejvýznamnější muž Vatikánu Parolin vešel před začátkem mše do chrámu na konci průvodu, který se skládal z desítek ministrantů, jáhnů a biskupů. Doprovázeli ho kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk.

Pražský arcibiskup Duka ve svém proslovu litoval, že nemůže přivítat Václava Havla, přesto věří, že první porevoluční prezident je s přítomnými i v tuto chvíli, což věřící doprovodili dlouhým potleskem. Poděkoval bohu a národním patronům a připomněl i odvahu studentů jak v době války, tak i za komunistického režimu a v revolučním roce 1989. Nenechme se mýlit, listopad 1989 nespadl z nebe, uvedl.

Účast na kanonizaci předznamenala konec komunismu

Pouhých pět dní předtím, než na Národní třídě vypukla v roce 1989 sametová revoluce, připomněl v Římě při svatořečení kněz Tomáš Halík dávnou pověst, která říkala, že "až bude svatá Anežka svatořečena, bude v Čechách konečně dobře".

Pietro Parolin jako zástupce papeže připomněl, že svatořečení Anežky České v listopadu 1989 se stalo součástí boje Čechů za svobodu a jedním ze symbolů pádu komunistického režimu.

Účast deseti tisíc Čechů, které tehdy komunistický režim pustil do Říma na kanonizaci, bývá označována za jedno ze znamení konce komunismu. Když poutníci při audienci ve Vatikánu volali, že papež musí do Prahy, zdálo se to těžko uskutečnitelné. Ani ne za půl roku Jan Pavel II. do Prahy ale přijel.

Kardinál Parolin se po bohoslužbě setká se zástupci disentu a přáteli exprezidenta Václava Havla. Arcibiskupství pražské plánuje na Hradčanském náměstí krátce po poledni připomenout atmosféru listopadu 1989. Biskup Malý přečte z balkónu Arcibiskupského paláce poselství kardinála Tomáška, které četl 21. listopadu před 25 lety na Václavském náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám