Hlavní obsah

Pražská nadace udělí cenu americkému senátorovi

Právo, kab

U příležitosti oslav 25. výročí od Sametové revoluce udělí nadace Prague Freedom Foundation cenu obránce svobody (Defender of Freedom Award) americkému senátorovi Rogeru Wickerovi. Na tiskové konferenci to oznámil šéf nadace Pavel Fischer.

Foto: Profimedia.cz

Senátor Roger Wicker

Článek

„Wicker se zasloužil o zachování rádia Svobodná Evropa v zemích západního Balkánu,“ objasnil Fischer.

Cenu bude od letoška nadace udělovat každý rok vždy 17. listopadu osobnostem, které se významně zasadí o obhajobu lidských práv. Sošku vytvořil umělec Václav Cigler z optického skla. Ocenění má připomínat srdce s rukama svisle nataženýma k nebi. Rubínově zbarvený hranol uvnitř sošky má navíc symbolizovat písmeno H na počest Václava Havla.

Republikánský senátor, který pochází z Mississippi, dostane ocenění na koncertě České filharmonie v katedrále sv. Petra a Pavla ve Washingtonu. Na koncert dorazí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) s vládní delegací.

Hlavní cíl je odhalení busty Václava Havla

Projev bude mít také bývalá ministryně zahraničí USA, rodilá Češka Madeleine Albrightová. Koncert České filharmonie odstartuje čtyřdenní cestu premiéra, jejíž hlavní cíl je odhalení busty Václava Havla v budově Kongresu ve Freedom Foyer.

Havel se po Winstonu Churchillovi, Raoulu Wallenbergovi a Lajosi Kossuthovi stane teprve čtvrtým Evropanem, kterému se dostane podobné cti.

Prague Freedom Foundation je nezávislá charitativní nadace se sídlem v Praze. Poskytuje finanční podporu všem veřejným i soukromým subjektům, které podporují svobodu slova a nezávislou žurnalistiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám