Hlavní obsah

Lepší současný stav než teokracie s vylupováním očí, řekl Zeman o Tibetu

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava
Aktualizováno

Další kontroverzní výrok ve vztahu k Tibetu zazněl v úterý z úst českého prezidenta Miloše Zemana. Na setkání s občany na Horním náměstí v Opavě na dotaz jednoho z diváků, který hovořil o porušování lidských práv v Tibetu, označil prezident současné poměry v této asijské zemi za rozhodně lepší než v minulosti.

Miloš Zeman hovořil v Opavě o Tibetu i čínských hračkáchVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Tibet ve středověku byla země ovládaná lámaistickým duchovenstvem. Byla to země klášterů, země mnichů – a těmto mnichům, kteří sami nepracovali, sloužili Tibeťané. Byli zakováváni do okovů a za vážnější prohřešky jim byly vylupovány oči. Jestliže toto považujete za demokratickou společnost, pak já opravuji a říkám, že toto je částečně feudální a otrokářská společnost. Společnost, které Masaryk říkal teokracie, tedy vláda kněží,“ řekl Zeman doslova.

Zeman ve svém příspěvku reagoval také na kritiku, ve které tazatel upozorňoval na nebezpečné hračky dovážené z Číny. Když podle svých slov analyzoval strukturu exportu, zjistil, že podíl hraček a také podíl textilního zboží dosahuje maximálně jednotek procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Největší podíl tvoří moderní technologie,“ řekl Zeman. „Ano, může se stát, že se tady objeví nebezpečné hračky z Číny, Malajsie, Vietnamu a celé řady asijských zemí. Ale od toho tady máme vnitrostátní kontroly,“ řekl a upozornil na to, že řadu nebezpečných hraček už inspekce zarazila. Podle Zemana šlo přitom často i o hračky dovezené z evropských zemí a USA.

Zeman dlouhodobě prosazuje navázání pevnějších vztahů s Čínou, kterou také nedávno navštívil. Při té příležitosti tam prohlásil, že nepřijel do země učit lidská práva. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám