Hlavní obsah

Ženu málem zabila potratová pilulka koupená přes internet, viník se vyhne trestu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nelegální prodej potratové pilulky přes internet, kterou si koupila mladá žena z Domažlicka a po jejím užití si přivodila vážné zdravotní komplikace, nebude nikdo potrestán.

Foto: Profimedia.cz

Potratovou tabletku může předepsat pouze lékař.

Článek

V souvislosti s prodejem léku, který je pouze na předpis, policisté původně obvinili 34letou ženu ze středních Čech z trestného činu pomoc těhotné ženě k umělému přerušení těhotenství. Její trestní stíhání ale nyní státní zástupkyně Marie Pekovičová podmíněně zastavila mj. proto, že za následek si může uživatelka léku sama.

„Podezřelá žena doposud žila řádným životem, nikdy nebyla trestána, doznala se a litovala toho. Nešlo o podloudný byznys, původně si lék koupila pro sebe, ale protože situaci vyřešila jinak, tak lék chtěla prodat, když už do toho dala peníze,“ vysvětila státní zástupkyně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Upozornila ale na to, že pokud ve zkušební době spáchá byť jen přestupek, trestní řízení se obnoví a skončí u soudu.

Nejde o závažný trestný čin

Podle Pekovičové ani samotný prodej léku neproběhl nějakým skrytým nebo rafinovaným způsobem. „Se zájemkyní o koupi komunikovala žena e-mailem z pracovního počítače a peníze si nechala poslat na svůj účet,“ dodala žalobkyně s tím, že i zákonodárce nespatřuje v tomto jednání tak závažný trestný čin.

„Maximální sazba je jeden rok,“ podotkla státní zástupkyně.

To, že si poškozená vzala prášek, bylo podle Pekovičové její svobodné rozhodnutí. „Vědomě hazardovala se svým zdravím. Měla k dispozici příbalový leták, věděla, co jí to může způsobit a jaká jsou rizika. Komunikovala i s firmou, která lék distribuuje,“ pokračovala státní zástupkyně.

Žena byla dokonce upozorněna i svým gynekologem, že v jejím případě je už na umělé přerušení těhotenství pozdě. „Řekl jí, že plod je na to už příliš velký. K tomu měla ještě další zdravotní problémy. Přesto si šla slepě za svým cílem,“ uvedla Pekovičová.

Málem vykrvácela

Jednalo se o lék Mifegyne pod označením RU 486, který může předepsat pouze lékař a jeho aplikace je možná pouze v lůžkovém nemocničním zařízení pod odborným dohledem. Žena po požití léku málem vykrvácela, záchranka ji převezla do nemocnice v ohrožení života.

Potratová pilulka pod označením RU-486 je v České republice registrována od loňského června. Vyvolává takzvaný chemický potrat, kdy embryo usmrtí a vypudí z těla ven. Může být použita jen mezi 5. až 9. týdnem těhotenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám