Hlavní obsah

Primátorem Olomouce je Antonín Staněk

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým primátorem Olomouce zvolilo v pondělí městské zastupitelstvo Antonína Staňka (ČSSD). Na tento post jej navrhla koalice ČSSD, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Pro Staňka hlasovalo 28 ze 44 přítomných zastupitelů.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Antonín Staněk krátce po zvolení primátorem Olomouce

Článek

V nové městské radě mají sociální demokraté pět zástupců, zbývající koaliční partneři pak po dvou. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má čtveřice stran většinu 24 zastupitelů.

Náměstky primátora byli zvoleni Martin Major (ODS), Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL), Aleš Jakubec (TOP 09), Jaromír Czmero a Pavel Urbášek (oba ČSSD). Neuvolněnými členy městské rady pak jsou Filip Žáček, Miroslav Petřík (oba ČSSD), Čestmír Neoral (ODS), Michal Giacintov (KDU-ČSL) a Anna Taclová (TOP 09).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V městské radě je osm nováčků, mezi nimi i Czmero a Petřík, kteří už v minulosti zastávali post náměstka primátora. Tři politici, včetně dosavadního primátora Majora, budou pokračovat v působení ve vedení radnice.

Zodpovědné hospodaření a transparentní radnice

Mezi hlavní priority nové koalice patří rozvoj městské hromadné dopravy a bezplatná přeprava seniorů nad 70 let. „Důraz chceme klást na odpovědné hospodaření města a naše úsilí bude zaměřeno i na to, aby radnice byla otevřená, transparentní,“ uvedl Staněk.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Primátorský řetěz předal Antonínu Staňkovi (na snímku vlevo) jeho předchůdce Martin Major (ODS).

ČSSD bude mít na radnici na starosti resorty dopravy, vnitřního auditu a kontroly, investic, majetkoprávní odbor, odbor školství a odbor vnějších vztahů a informací. ODS bude řídit odbory ekonomický a ochrany, TOP 09 odbor koncepce a rozvoje a životního prostředí a lidovci mají zodpovídat za bytovou politiku, městskou památkovou rezervaci a odbor evropských projektů a odbor sociálních věcí.

Na vzniku koalice se zástupci stran dohodli již druhý den po skončení voleb, což tehdy vyvolalo mj. slovní přestřelku mezi předsedou ve volbách v Olomouci vítězného hnutí ANO a předsedou ČSSD, premiérem Bohuslavem Sobotkou. [celá zpráva]

Hnutí ANO v Olomouci získalo v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 12 mandátů, ČSSD 10, ODS a lidovci po pěti. Po čtyřech křeslech mají KSČM a TOP 09, tři sdružení Občané pro Olomouc a dvě sdružení ProOlomouc. V letech 2010 až 2014 vládla v Olomouci koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, přestože ve volbách zvítězila ČSSD.

Reklama

Související témata:

Související články

V Olomouci dohodli koalici, ANO je mimo hru

Jen den po volbách se strany v Olomouci dohodly na uspořádání sil v zastupitelstvu. Koalici vytvoří ČSSD, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. V neděli podepsaly dohodu....

Výběr článků

Načítám