Hlavní obsah

Katastrálnímu úřadu hrozí, že bude vracet evropské dotace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Katastrálnímu úřadu (ČÚZK) hrozí podle kontrolorů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), že bude muset vrátit evropské dotace. Získal je na vybudování registru územní identifikace, adres a nemovitostí (RUIAN). Podle NKÚ neměl registr v době kontroly zajištěné finanční krytí svého provozu, což je jedna z podmínek pro poskytnutí dotací.

Foto: Profimedia.cz

Budova Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního v Praze

Článek

RUIAN je jedním ze čtyř základních registrů, je bezplatně přístupný na internetu. Jsou v něm vedeny údaje o základních územních prvcích, mimo jiné území státu, krajů a obcí, katastrálních územích, nemovitostech a adresních místech. Obsahuje také informace o volebních okrscích či zvláštní údaje pro poštovní doručování. ČÚZK za přípravu a vybudování registru od roku 2001 do dubna 2014 zaplatil 749,6 miliónu korun.

Peníze na tento systém šly částečně z evropských fondů. Kontroloři upozornili, že podle podmínek pro poskytnutí evropských dotací musí podporované projekty fungovat minimálně po tzv. dobu udržitelnosti, která je v případě RUIAN pětiletá a skončí v polovině roku 2018. Po tuto dobu musí mít dotované projekty zajištěno financování.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V případě RUIAN nebylo v době kontroly NKÚ finanční krytí jeho provozu po dobu udržitelnosti projektu zajištěno. NKÚ upozorňuje, že pokud není splněna podmínka udržitelnosti, existuje riziko, že evropská dotace nebo její poměrná část bude muset být vrácena,” uvedl NKÚ.

Porušení zákona ve veřejných zakázkách

Kontroloři podle mluvčí NKÚ Olgy Málkové také odhalili porušení zákona ve veřejných zakázkách souvisejících s přípravou, budováním a provozem RUIAN. Katastrální úřad například v tendru zvýhodnil dosavadního poskytovatele služeb datového centra, který do své nabídky nemusel zahrnout náklady na stěhování technologií, protože ty už měl ve svých prostorách.

ČÚZK také podle NKÚ zvýšil svoji závislost na jednom dodavateli a jeho technologiích, když zadal vybudování RUIAN a jeho systémů stejnému dodavateli, který už pro katastrální úřad zajišťoval informační systém katastru nemovitostí. Pro RUIAN to představuje „závažné provozní riziko”, uvedl NKÚ.

Kontroloři také zjistili chyby u údajů, které do RUIAN zapisovaly některé obce a stavební úřady. Nedostatky přitom neodstranily, i když je k tomu katastrální úřad vyzýval. „To představuje riziko pro přesnost a úplnost údajů v RUIAN,” podotkl NKÚ.

Katastrální úřad uvedl RUIAN do provozu 1. července 2012, ale zcela dokončen byl až loni v červnu. Za provoz a správu RUIAN zaplatil ČÚZK ze svého podle NKÚ do letošního dubna 75,3 miliónu korun. Kontrola se vztahovala na roky 2009 až 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám