Hlavní obsah

Výbuch zastihl české úřady nepřipravené, prohlásil Sobotka

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrbětice
Aktualizováno

Vláda musí zajistit odvoz munice z muničního areálu u Vlachovic - Vrbětic na Zlínsku, aby tu mohly začít sanační práce po rozsáhlém výbuchu. Novinářům to v sobotu řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím, že úřady nebyly na výbuch muničního skladu připraveny – chybí jim plány, jak situaci řešit.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Sobotka v sobotu navštívil areál muničního skladu a jednal se zástupci Vlachovic, okolních obcí, kraje, policie, hasičů a armády.

Článek

V muničním areálu vybuchly v polovině října v jednom ze skladů desítky tun munice. Její celkové množství ve zdejších 27 skladech je odhadováno až na patnáct tisíc tun. Po výbuchu jsou stále pohřešováni dva zaměstnanci ostravské firmy Imex Group, která si sklad pronajímala.

O odvozu munice jedná ministerstvo vnitra s firmami, které mají v areálu munici uskladněnou. „Všechny jsou kontaktní a komunikují. Ukazuje se však, že ne všechny budou moci vlastními silami munici a odvézt a uskladnit ji. Je třeba, aby se na to ministerstvo připravilo a odvoz a skladování zajistilo. Budeme přitom jednat s firmami, aby se na tom finančně podílely,“ konstatoval Sobotka.

Situaci podle něj komplikuje to, že nejsou zpracovány plány pro řešení situace, jaká ve Vrběticích nastala, a v minulosti také nebyly připraveny žádné záložní sklady.

Záběr jedné z explozí ve VrběticíchVideo: Policie ČR

Po odvozu munice by měla podle něj následovat sanace areálu, který je v majetku státu. „Jeho další budoucnost bude řešena s okolními obcemi. Chceme, aby do budoucna poskytl pracovní místa a přitom zdejší obyvatele nezneklidňoval,“ zdůraznil premiér.

V areálu ve Vrběticích pracují pyrotechnici. Stále se z něj ozývají neřízené detonace. Naposledy byly zaznamenány v sobotu. „Stav je pořád stejný. V areálu se nesmí pohybovat nikdo jiný, než pyrotechnická služba,“ řekl novinářům policejní prezident Tomáš Tuhý.

Vymezený bezpečnostní prostor muničního areálu, který je ohraničen policejními pásy a výstražnými cedulemi, hlídají před vstupem nepovolaných lidí policisté spolu s vojáky, o jejichž nasazení rozhodla vláda v pondělí. Armáda je také připravena podílet se na záchranných a likvidačních pracích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám