Hlavní obsah

Prezident Zeman nad sebou ztrácí kontrolu, míní politolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman nad sebou ztrácí kontrolu. Myslí si to politolog Rudolf Kučera. Řekl to v souvislosti s jeho nedělními vulgárními výroky v pořadu Hovory z Lán. Doplnil, že prezidentovi škodí i jeho poradci, kteří nejsou kompetentní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman při udílení státních vyznamenání 28. října 2013

Článek

Zeman se podle něj chtěl vulgaritami ukázat jako silný člověk, kterému nevadí žádné kritiky. "Zřejmě nad sebou ztrácí kontrolu," poznamenal. Důvodem podle něj může být buď nepříznivý zdravotní stav, nebo mimořádně špatní poradci, které by měl všechny vyměnit.

Kučera je vysokoškolský pedagog, byl ředitelem Institutu politologických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Na fakultě stále působí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prezident Miloš Zeman použil několik vulgárních slov v pořadu Radiožurnálu Hovory z Lán.

Jeho kolega Petr Just se domnívá, že vulgární výroky mohou být snahou o vytvoření nové kauzy, o které se bude psát místo například Zemanovy cesty z Číny soukromým letadlem nebo sportovní bundy, v níž přišel na udělování státních vyznamenání režisér Robert Sedláček.

To si ale nemyslí politolog Miroslav Mareš. "Myslím si, že to vyznívalo celkem bezprostředně," poznamenal k jeho výrokům. "Možná byl v takovém rozpoložení, že mu to přinášela slina na jazyk. Ale proč to říkal, to je otázka na něho," dodal s tím, že ti, co ho dosud kritizovali, budou mít další důvod ke kritice, pro další to může být naopak důkaz, že se postavil (Miroslavu) Kalouskovi a že se přibližuje lidu.

Zbořil: Když se to řekne anglicky, je to méně vulgární?

Politolog Zdeněk Zbořil ale soudí, že média prezidentovy výroky překrucují. Výroky prý kritizují lidé, kteří v minulosti veřejně použili anglický název Pussy Riot. "Domnívají se, že když se to řekne anglicky, že to je méně vulgární, než když se to řekne česky," řekl.

Nicméně použité anglické slovo pussy ve svém původním významu (kočička, číča, micka) nijak vulgární není a výraz pussycat je zcela běžný i v konverzaci s dětmi. Až slangové použití mu dalo sekundární význam jako hrubé označení ženského pohlavního orgánu.

Zbořil dále poznamenal, že se Zeman dostal do války s médii, ve které obě strany ztrácí míru pro diskusi. Médiím dává Zbořil za vinu, že posouvají významy Zemanových výroků. "Když jsme svědky takového posouvání významů, tak první, co vás napadne, je skutečně to, že je v tom skutečně nějaký záměr, ať už z jedné nebo druhé strany, odvést pozornost od něčeho, co bylo, nebo co považují za vhodné k zapomenutí, nebo že je v tom obyčejná hloupost," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám