Hlavní obsah

Pražskou primátorkou bude Krnáčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Novou pražskou primátorkou bude jednička kandidátky vítězného hnutí ANO Adriana Krnáčová. V pátek se na tom dohodla koalice ANO, ČSSD a trojkoalice tvořená lidovci, zelenými a hnutím Starostové a nezávislí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

Karel Březina (ČSSD) jemuž v týdnu soud potvrdil podmíněný trest za neoprávněné pobírání odměn v pozici předsedy dozorčí rady dopravního podniku, v radě zasedat nebude. [celá zpráva]

V radě nebude ani volební lídr Trojkoalice Petr Štěpánek, ani lídr ČSSD Miloslav Ludvík. „Se mnou se počítá jako s neuvolněným předsedou finančního výboru,“ řekl Ludvík.

„Byl jsem koneckonců lídrem na primátora a primátorkou bude tady kolegyně,“ komentoval to s odkazem na Krnáčovou Štěpánek. Doplnil, že uskupení vybralo do rady tři nejlepší kandidáty.

Hnutí ANO bude v radě zastupovat Michal Hašek, Libor Hadrava, Radek Lacko a Eva Kislingerová. Společně s nimi ve vedení města usednou Jan Wolf, Matěj Stropnický a Jana Plamínková z Trojkoalice a Petr Dolínek a Irena Ropková za ČSSD. Třetí jméno do rady zveřejní socialisté v pondělí.

Podpis dohody za týden

Podle Krnáčové koaliční dohoda může být podepsána „možná v pátek příští týden“. Její parametry mají být jasné v pondělí, kdy se vyjednavači sejdou znovu. „Domluvili jsme se, že z každé strany bude jeden náměstek primátora,“ poznamenala Krnáčová.

Stropnický má dostat na starost územní rozvoj, tedy gesci současného primátora Tomáše Hudečka. Krnáčová by se jako primátorka věnovala boji proti korupci a legislativě.

Jedním z vyjednavačů byl i Karel Březina, který je předsedou klubu ČSSD. Výhrady k tomu měli STAN. „Situace pana Březiny je vyřešená, nevraceli jsme se k tomu,“ řekla však Krnáčová.

V opozici zůstanou zástupci TOP 09, ODS, KSČM a piráti. Koalice se chystá obsadit také místa předsedů jednotlivých výborů s výjimkou kontrolního. Tomu by měl šéfovat představitel opozice.

Rozdělení křesel v radě hl. m. Prahy
ANO
Veřejná správa, legislativa, protikorupční opatřeníAdriana Krnáčová
Finance a rozpočetEva Kisslingerová
Správa majetkuMichal Hašek
BezpečnostLibor Hadrava
Zdravotnictví a bydleníRadek Lacko
Trojkoalice
Územní rozvojMatěj Stropnický (SZ)
Životní prostředí, technická vybavenostJana Plamínková (STAN)
Kultura, památkyJan Wolf (KDU-ČSL)
ČSSD
Doprava, evropské fondyPetr Dolínek
Školství, sociální věciIrena Ropková
Sport a volný časbude řečeno v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám