Hlavní obsah

Česko je velmocí výkupen sběrných kovů, tvrdí Sobotka, a chce zesílit regulaci

Novinky, Václav Lang
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka trvá na zesílení regulace sběren kovů a prověření jejich povolování. V případě, že sběrny budou obcházet plánovaná opatření o bezhotovostních platbách, je podle něj na místě takovým provozovnám zastavit nebo omezit činnost. Řekl to po jednání s předsednictvem Svazu měst a obcí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Zdá se, že Česká republika je velmocí z hlediska heren, zastaváren a výkupen sběrných kovů. Myslím si, že ve všech třech případech je třeba se nad tím zamyslet, zdali tady neselhává regulace a zdali nepodporujeme jakési kvazipodnikatelské aktivity, které se pohybují někde na hranici mezi legálním podnikáním a zločinem nebo organizovaným zločinem,“ prohlásil premiér na tiskové konferenci.

Od nového roku má přitom platit nařízení, podle kterého budou moci sběrny vykupovat od občanů kov pouze prostřednictvím bezhotovostních plateb. Premiér je přesvědčený, že v této souvislosti bude nutné zvýšit počet kontrol. Jestli se ukáže, že některá z provozoven obchází toto opatření, měla by se omezit nebo zcela ukončit její činnost. „Pokud jde o sběrny kovů, bude třeba zpřísnit regulaci a podívat se na mechanismy povolování,“ řekl Sobotka.

Obcím se nový zákon nelíbí

Předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek přiznal, že mnohem víc se městům zamlouval senátní návrh novely zákona o odpadech, podle kterého by sběrny vůbec nesměly (s výjimkou autovraků) vykupovat kovový šrot od fyzických osob. Senát si od toho sliboval snížení drobné kriminality, poslanci ale tento návrh smetli se stolu.

„Pro nás bylo senátní řešení lepší. Kromě toho, že se budou vykupovat kovy – byť bezhotovostně – tak platí, že od 1. ledna jsou obce povinné sbírat kovy od svých obyvatel, a to bezplatně. A nám se úplně nezdá, že bude reálné, aby obce měly na svých územích kontejnery, do kterých by občané měli vkládat kovy, když je občané budou moci prodávat,“ vysvětlil Jiránek stanovisko Svazu měst a obcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám