Hlavní obsah

Panika v ODS. Nejsou peníze

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V oblastních a regionálních sdruženích ODS zavládla panika a současně i vztek. Stranická výkonná rada totiž podle informací Práva v úterý na svém zasedání kvůli mnohamiliónovým dluhům s okamžitou platností zakázala všem organizacím po celé republice jakkoli nakládat s finančními prostředky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Fiala ve středu nechtěl o současné výši dluhů strany příliš mluvit.

Článek

Následovalo převedení všech peněz z regionů a oblasti na pražskou centrálu, která k nim získala veškerá dispoziční práva.

Mezi občanskými demokraty se hovoří o tom, že důvodem nečekaného rozhodnutí je obava vedení, aby se partaj nedostala v příštích týdnech do insolvence kvůli dluhům kolem 40 miliónů korun.

Zákonná ochrana tento týden skončí

„Vedení teď potřebuje rychle splatit staré dluhy a ty nové počkají,“ řekl Právu jeden z funkcionářů ODS s tím, že se jako na smilování čeká, až v listopadu dorazí milióny ze státní kasy na činnost a za mandáty.

Občanští demokraté by měli dostat za druhé pololetí tohoto roku za své poslance, senátory a krajské zastupitele dohromady téměř 47 800 000 korun.

Ještě několik dnů je strana pod ochranou, protože podle insolvenčního zákona nelze návrh k soudu podat v době vyhlášení voleb. Po skončení druhého kola senátních voleb tento týden ale už nic nebrání věřitelům, aby případný návrh na insolvenční řízení podali.

Pokud by pak soud návrh uznal, na fungování strany by to nemělo mít vliv, nicméně nesplacení dluhů v rámci takového řízení by mohlo následně přivodit třeba i exekuci.

Nové dluhy ještě počkají

Předseda strany Petr Fiala ve středu na dotaz Práva, zda ODS hrozí platební neschopnost, odpověděl stručně: „Nám nehrozí nic.“

Rozhodnutí výkonné rady pak podle něj není nic zvláštního ani dramatického. „V rámci konsolidace financí ODS, na které pracujeme, jsme v souladu se stanovami převzali finanční řízení v rámci ODS,“ uvedl Fiala a dodal: „Prostě potřebujeme jednotnou správu financování a toto je opatření, které je rozumné.“

Na otázku, zda jde o trvalé opatření, předseda strany poznamenal, že se uvidí, jak bude ODS postupovat v dalších měsících, ale nemělo by jít o trvalé řešení.

Jenže i krátkodobý zákaz nakládání s penězi podle některých členů strany přivádí jednotlivé organizace do svízelné situace. Nemohou totiž od úterka proplácet docházející faktury za právě skončené komunální volby i za volby senátní, které jsou ještě v běhu. Veškeré faktury musí putovat do Prahy, kde se o jejich proplacení bude rozhodovat.

„Objednali jsme si letáky, propagační materiály a teď nemůžeme proplácet faktury,“ popsal situaci předseda jednoho z oblastních sdružení, který nechtěl být jmenován. Podle něj nebudou mít tyto stranické buňky žádnou kontrolu nad proplácením faktur, které by podle nových pravidel měly podléhat schvalování v partajním ústředí.

Dluhy vůči státu splacené, řekl Fiala

Oblastní organizace ODS hospodaří převážně s penězi, které získaly od sponzorů, z pronájmu, zčásti také s příspěvky za krajské volby, které mohou dostat od partajních regionů.

Obvykle jde o statisíce až milióny korun. Nově budou smět mít v pokladně maximálně deset tisíc korun. Fiala ve středu nechtěl o současné výši dluhů strany příliš mluvit. Uvedl ale, že ODS už splatila veškeré závazky vůči státu, kdy dlužila na zdravotním a sociálním pojištění kolem 6,5 miliónu korun. „Mohu konstatovat, že veškeré naše závazky vůči státu jsou vyřešeny,“ prohlásil.

Ke splacení zčásti přispěla i sbírka, kterou strana vyhlásila a na které se podle Fialy sešlo dosud 3,5 miliónu korun.

„Nepůjdu do detailů, pouze konstatuji, že pracujeme na tom, aby ODS měla financování v takovém stavu, že to bude nejlepší ze všech stran,“ odvětil Fiala na otázku, jak vysoké nyní jeho strana má dluhy.

V září dosáhly výše 42,5 miliónu korun. Šéf ODS zopakoval, že dluhy jsou z minulosti a současné vedení dělá, co může, aby strana svým závazkům dostála. Už v září Fiala v dopise členům napsal, že ODS se o své peníze dobře nestarala. „Stranická kasa je ale prázdná a o našich dluzích si můžeme přečíst v každých novinách. Není to dobře,“ uvedl k výzvě, aby členové přispěli straně.

ODS: Nejde o paniku

Občanští demokraté odmítají, že by šlo o paniku. "V žádném případě nejde o panické kroky či reakci na podnět z vnějšku, naopak jsou to racionální a systémové změny ve způsobu finančního řízení strany," uvedl místopředseda ODS Martin Kupka.

"Je to přirozený krok, který sjednocuje správu peněz uvnitř ODS. Dosud existovalo více než 100 samostatných účtů. I tato nepřehledná situace byla důvodem finančních problémů, které ODS v současné době řeší. Jednotná správa financí je základní podmínkou pro transparentní financování ODS. Nejedná se o žádné dramatické opatření. Podobně by postupovala každá odpovědná organizace," dodal.

Reklama

Související články

ODS na dně. Členy prosí o pomoc

Dluhy šplhající až ke 42 miliónům, z toho šest a půl miliónu na zdravotním a sociálním pojištění, srazily ODS několik týdnů před volbami ke dnu. Předsedu Petra...

Výběr článků

Načítám