Hlavní obsah

Anežka se svlékala na internetu, bylo jí jedenáct

Právo, Stáňa Seďová

Podle studií průměrný věk, kdy děti začínají používat internet, klesl pod 10 let. Více než polovina školních dětí se přitom na internetu setkala se šikanou. Z internetového zneužití se dvanáctiletá Anežka ani po roce nevzpamatovala. Z veselých dětí se tak stávají předčasně dospělí. Smutní dospělí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Když více než před rokem slavila Anežka své jedenácté narozeniny, byla to veselá zvídavá holčička, která chodila ráda do školy, měla hodně kamarádek a zájmů.

Od malička se zajímala o moderní technologie, téměř neminul den, kdy by neměla v ruce mobilní telefon, počítač či tablet.

Rodiče sice této technice moc nerozuměli, využívali počítač jen k posílání e-mailů nebo vyhledávání jízdních řádů a receptů, ale byli rádi, že jí Anežka rozumí, což se jí bude v životě hodit.

Uzavřela se do sebe

Nejprve na počítači Anežka dělala jen úkoly, ale v průběhu doby u něj trávila stále více času. Založila si profil na sociální síti, kde je sice hranice 13 let, ale nikdo to nějak zvlášť nekontroluje, zavírala se v pokojíčku a časem vycházela jen na večeři, nebo když musela do kroužku.

Nejprve si psala jen s kamarádkami, ale pak si mezi přátele přidala i cizího chlapce, který vypadal na fotce hezky, a mělo mu být třináct let. Jenomže najednou se jí zhoršily známky, přestala si povídat s rodiči, přestala si hrát s kamarádkami.

Po týdnech trápení a dotazů, co ji trápí, rodiče napadlo se podívat do počítače.

„Nemohli uvěřit, co našli. Útržky konverzací, dlouhý seznam uskutečněných hovorů, poslané fotky, videa. Na všem Anežka. Našli ji na fotkách v hrozných polohách, nahou, dělala věci, které by jedenáctiletá dívka ještě neměla ani vidět, natož je dělat,“ uvedla Ivana Jačková, jednatelka společnosti Euro Secur, která poskytuje bezpečnostní a detektivní služby v této oblasti.

„Muž po ní chtěl, aby se fotila svlečená, aby se natáčela, a nakonec, aby před on-line kamerou dělala věci, které on chtěl,“ dodala k otřesnému příběhu zneužití Ivana Jačková.

Mějte počítač v místnosti, kde se setkává rodina, kde je vidět na dítě, jak se u počítače chová, co dělá
Ivana Jačková

Policie prohledala počítač a ze záznamů zjistila, o koho se jednalo. Tento třicetiletý muž podobným způsobem zneužíval hned několik dětí najednou.

Nyní je Anežce skoro dvanáct a ještě ze sebe nedokázala hrůznou zkušenost setřást. Pořád je mlčenlivá, straní se, přemýšlí. Byla to veselá malá holčička, ze které se podle rodičů stala zadumaná mladá dáma.

Nejnáchylnější na ovlivnění nevhodným obsahem internetu nebo kyberšikanou jsou právě děti ve věku mezi 9 až 16 lety. Příběh Anežky není zdaleka ojedinělý.

„Mezi největší problémy dětí on-line patří zneužití osobních údajů, kyberšikana či pedofilie. Tomu napomáhá stále větší počet uživatelů sociálních sítí. Rozdíl oproti minulým letům je v tom, že nejrůznější pochybná individua se dříve vyskytovala v mnoha chatovacích místnostech na nejrůznějších serverech. S příchodem Facebooku a dalších sítí se soustředí na jedno místo. Je tak mnohem snazší vybrat si konkrétní oběť,“ upozorňuje Ivana Jačková.

Počítač pod dohledem

Děti i dospělí podle ní čelí na internetu mnohem horším útokům než v reálném životě. Útočníci se totiž cítí být v bezpečí anonymity a dovolí si mnohem víc.

Rad, jak zabránit tomu, aby dítě někdo tímto způsobem zneužil, je hned několik. „Existují programy, které umí monitorovat veškerou aktivitu na počítači, tabletu či chytrém telefonu, často se označují jako Keyloggery. Dokážou zaznamenávat navštívené weby, spuštěné programy, dobu strávenou u počítače a tyto údaje pak odesílat rodičům do e-mailu,” říká Jačková.

Nejčastějším řešením je blokování nevhodných internetových stránek na základě jejich adres a klíčových slov. Další možností je pak instalace bezpečnostního softwaru na konkrétní zařízení. A hlavně, mějte počítač v místnosti, kde se setkává rodina, kde je vidět na dítě, jak se u počítače chová, co dělá,“ radí expertka na internetovou kriminalitu.

Anketa

Hlídáte, co vaše děti dělají na internetu?
ne, je mi to jedno
21 %
snažím se, ale je to obtížné
59,7 %
ano, vím o všem
19,3 %
Celkem hlasovalo 3567 čtenářů.

Projekt Seznam se bezpečně!

Co vše se může stát, pokud děti poskytnou své intimní fotografie? Jaké to je být vydírán a že jsou i případy, které končí tragicky. Projekt upozorňuje na vzrůstající problém tzv. sociálního inženýrství a dětskou prostituci. Připomene dětem, že na internetu je vše věčné.

Cílem filmu je upozornit na nebezpečí skrytá za nejrůznějšími identitami na internetu a naučit děti řešit situace, do kterých se mohou dostat.

Stránky projektu: seznamsebezpecne.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám