Hlavní obsah

Pacient na Bulovce je na běžném pokoji, má malárii

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šestapadesátiletý muž, u něhož bylo podezření, zda není nakažen ebolou, je podle lékařů pořádný drsňák. V bio boxu dokázal v noci i usnout a zprávu o tom, že ebolu nemá, přijal s klidem bez větších emocí. S obchody v afrických zemích má bohaté zkušenosti a malárii už prodělal třikrát. Podle informací Práva ji má i tentokrát.

Pacient na Bulovce je na normálním pokoji, malárii prodělal už třikrát Video: Novinky

 
Článek

Na pohotovost Nemocnice Na Homolce přišel ve čtvrtek, po pěti dnech ve čtyřicetistupňových horečkách. Nyní leží na samostatném pokoji, teplota mu klesla na 38 stupňů a ještě během pátku by berlínská laboratoř měla oznámit, jakou nemocí trpí.

Antibiotika nezabírala, horečka neklesala

Po pěti dnech, kdy českému byznysmenovi nezabrala antibiotika a horečka se stále držela na 40 stupních, přišel muž na pohotovost Nemocnice Na Homolce. Sdělil jim, že se před 22 dny se vrátil z Libérie, kde byl 14 dní na cestách za obchody, a lékaři rychle pochopili, že nastala situace z krizového scénáře.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Bio box na infekčním oddělení Nemocnice Na Bulovce

Pacient trpěl vysokou horečkou, vrátil se z rizikové oblasti a po návratu se mu přitížilo. Nemocnice kontaktovala hlavního hygienika a podle jeho instrukcí povolala záchranáře, kteří muže převezli na Bulovku.

Pacient je kliďas

„Prioritou bylo vyloučit ebolu, nyní v Berlíně provádějí další testy a během dnešního dne, bychom měli znát výsledky, tedy konkrétní nemoc, která pacienta postihla,“ řekl v pátek Právu mluvčí Nemocnice na Bulovce Martin Šalek.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Infekční oddělení Nemocnice Na Bulovce

Po ranních výsledcích mohli lékaři pacienta už ve stabilizovaném stavu přesunout na normální lůžkové oddělení. „Leží na pokoji sám, podařilo se mu snížit teplotu, jsou mu podávána antibiotika a antimalarika, než bude jasné, co přesně mu je, a bude zahájena cílená léčba. Pacient je jedním slovem spolupracující. Vůbec neměl problém s umístěním do bio boxu, v noci usnul, což bylo překvapením i pro nás. Informaci, že nejde o ebolu, přijal s klidem,“ popsal reakci pacienta mluvčí nemocnice.

Podle lékařského personálu, který se o muže stará, je prostě v pohodě a nedává nijak zvlášť najevo emoce. Zřejmě jde o zkušeného obchodníka, který si je dobře vědom afrických rizik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám