Hlavní obsah

Granát ukrytý v soše sv. Jana Nepomuckého obsahoval poklad

Novinky, lsi
Šternberk

V podstavci sochy sv. Jana Nepomuckého v Norberčanech u Šternberka našel v srpnu restaurátor granát. Pyrotechniky, kteří ho zkoumali, však čekalo překvapení. Namísto rozbušky v něm nalezli prvorepublikové dokumenty, mince, bankovky a další cennosti. O nálezu informovala ve čtvrtek mluvčí policie Marie Štrbáková.

Foto: Město Šternberk

Granát obsahoval cennosti z období první republiky.

Článek

„Dne 27. 8. 2014 nalezl v obci Norberčany restaurátor v podstavci sochy sv. Jana Nepomuckého granát. Podezřelý předmět předal policistům pyrotechnické služby k dalšímu zkoumání,“ popsala průběh nálezu policejní mluvčí.

Pyrotechnici však v granátu nalezli hermeticky uzavřenou skleněnou lahvičku s kovovým uzávěrem, která obsahovala písemnosti, a plechovou krabičku, v níž bylo uloženo přibližně dvacet kusů mincí různé velikosti. Nálož byla také vycpaná koňskými žíněmi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Granát byl do sochy uložen v roce 1925

Na konci září proběhlo slavnostní otevření nalezené schránky s vloženými dokumenty na obecním úřadě v Norberčanech. Tam se teprve ukázalo, jak vzácný poklad se v bombě ukrýval.

Foto: Město Šternberk

Socha ve které byl poklad ukryt

„Obsahoval prvorepublikové dokumenty ze života obce sepsané místním učitelem s datací 20. dubna 1925, seznam obyvatel včetně výměry polí a pozemků, ceny potravin, vzorky potravinových lístků, mincí a bankovek. Dokument také obsahoval podrobný popis samotného tajného uložení schránky do podstavce,“ uvádí se na oficiálních stránkách města Šternberk.

Listiny poté převzal obecní archivář Miroslav Koudela k vysušení, překladu a uložení. Obec také doplní kopii všech dokumentů do místní kroniky.

Foto: Město Šternberk

Bankovka byla od roku 1925 ukrytá v soše sv. Jana Nepomuckého

„Jakmile bude socha sv. Jana Nepomuckého zrestaurována, plánuje obec umístění nové schránky do podstavce s informacemi z naší doby,“ uvádí se dále na stránkách města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám